top of page

'Street art'-project in Beernem?


"Een werkgroepje street art met enkele enthousiaste inwoners is een tof street art-project aan het opzetten.", aldus schepen van cultuur Patricia Waerniers. De vraag van raadslid Roos Lambrecht (Groen!) op de gemeenteraad, nl. om kunstenaars de kans te geven om hun werk te exposeren op de lege aanplakzuilen, wordt ook aan deze werkgroep meegegeven. Op de foto (van links naar rechts): raadslid Roos Lambrecht, schepen van jeugd Ruben Strobbe en schepen van cultuur Patricia Waerniers.

Komt er binnenkort een street art project in Beernem?

Als het van gemeenteraadslid Roos Lambrecht (Groen!) en schepen van cultuur Patricia Waerniers (CD&V) afhangt komt zo’n kunstzinnig initiatief er zeker en vast. In december is vanuit enthousiaste inwoners al een werkgroepje street art opgestart. De tijd lijkt dus rijp om iets dergelijks te realiseren.

Raadslid Roos Lambrecht gaf in de gemeenteraad van 28 januari de suggestie om aan kunstenaars de kans te geven om op de -momenteel door corona- lege aanplakzuilen hun werk te tonen aan de bevolking. Een mooi ‘street art’ idee dat we in die werkgroep zeker en vast zullen bespreken.


"Een klein tipje van de sluier... De eerste ideeën van de werkgroep gaan in de richting van ‘poetry’ (street) art… Ideeën en enthousiastelingen voor de werkgroep zijn zeker nog welkom!", aldus Patricia Waerniers.

Van graffiti naar street art


Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen of teksten die op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf(-stift) zijn aangebracht. Het woord ‘graffiti’ betekent letterlijk ‘ingekraste tekeningen’. Het woord komt van het Italiaanse ‘graffiare’, wat ‘schrammen’ betekent. De (spuitbus-)graffiti-beweging startte rond 1960. De eerste tags waren vooral schuilnamen, maar de graffitiboodschappen werden steeds kunstzinniger en werden vooral gebruikt om politieke statements mee te maken.

Graffiti, soms is het pure kunst, maar vaak ook zuiver vandalisme. Bovendien geven ongewenste graffiti en 'tags' een verloederde indruk.

Uit de graffiticultuur is in de jaren ’80 ‘street art’ ontstaan. Street art is een kunstvorm die gerelateerd is aan de graffitibeweging. Het verschil tusen graffiti en street art is dat graffiti meestal gaat om een zgn. ‘name tag’, waarbij het de graffitikunstenaar niet gaat om om welke boodschap het met zich meebrengt (bv. tagging, handtekeningen) of wie dit te zien krijgt.


Ik had het geluk om een aantal prachtige en gekende street art-werken van Banksy te kunnen bewonderen in Bethlehem. Banksy startte als een graffiti-artiest en is nu een gerenommeerde streetartist. Zoals het een dergelijk kunstenaar betaamt is er weinig zekerheid over zijn ware identiteit.

Kunst met de straat als canvas


Bij street art probeert de kunstenaar echter iets te vertellen of iets teweeg te brengen, waarbij zoveel mogelijk mensen het moeten zien. Onder street art vallen diverse illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen aan de openbare weg die niet onder de pure graffiti vallen en evenmin tot de officiële kunst behoren. In deze kunstvorm gebruiken de kunstenaars de straten als hun canvas. Dit kan zich uiten in allerlei soorten van kunst bv. in de vorm van afbeeldingen, stickers, muurschilderingen, sjablonen, geplaatste beelden, mobielen…

Street art-kunstenaars zien hun werk overigens niet als vandalisme. Ze maken het vooral om het straatbeeld op te fleuren, op plekken die bestaan uit grijs en grauw beton. Juist op plekken waar je het niet verwacht, springt de kunst in het oog. Interactie met de omgeving is belangrijk. Een street artist houdt rekening met de plaats van het kunstwerk en het effect ervan op voorbijgangers. Het kwaliteitscriterium voor street art is de originaliteit en de uitdrukkingskracht.


Street art in Beernem


Street art is overal te vinden. Je moet er alleen wel oog voor hebben. Soms zijn de werken groot en opvallend en kun je er niet omheen. Maar ook in kleine hoekjes vind je de mooiste verrassingen.

En jawel, ook in Beernem zien we hier en daar street art opduiken, zowel legale exemplaren als niet-legale.

Legaal aangebrachte street art (links: Zuiddammestraat; rechts Aanwijs Bulskampveld)


De meeste makers van street art werken anoniem en ze verspreiden hun afbeeldingen zonder tekst of signatuur. Het is dus moeilijk te achterhalen wie de kunstenaar zijn…

Illegaal aangebrachte street art (links: Waterstr. aan spoorweg; rechts: begin Waterstr.)

Illegaal aangebrachte street art (links: aanplakzuil Scherpestr.; rechts: begin Legeweg)