top of page

Kunstweekend 'Kunst in d'Oude Kliniek' geopend!


Schepen van cultuur Patricia Waerniers: “Deze unieke tentoonstelling is een knappe realisatie van de Cultuur-en Erfgoedraad samen met de Kunstwerkgroep en met Cultuurdienst van de gemeente. Niet minder dan 34 Beernemse kunstenaars tonen hun talent in de voormalige ziekenhuiskamers van de Sint-Andreaskliniek, nu De Zande.” Op de foto (van L naar R): voorzitter Cultuurraad Carlos Croene, Campusverantwoordelijke De Zande Grietje Vandaele, medewerker De Zande en kunstenaar Mike Verkimpe, burgemeester Jos Sypre, diensthoofd cultuur & erfgoed Beernem Conny Lambert, curator en kunstenaar Kris Landuyt, schepen van cultuur Patricia Waerniers.

In het weekend van 25 en 26 maart 2023 wordt een unieke tentoonstelling georganiseerd in de voormalige Sint-Andreaskliniek, nu gemeenschapsinstelling De Zande. Dit is voor de bezoekers meteen de laatste kans om zich te begeven in de voormalige St-Andreas-(kraam-)kliniek.

Deze unieke tentoonstelling is een knappe realisatie van de Cultuur-en Erfgoedraad samen met de Kunstwerkgroep en met Cultuurdienst van de gemeente.


Laatste kans om te bezoeken


De Zande, een gemeenschapsinstelling voor minderjarigen, heeft grootse uitbreidingsplannen voor haar campus in de Sint-Andreaslaan in Beernem. Daarom wordt het laatste oude gebouw er binnenkort gesloopt om plaats te maken voor nieuwe voorzieningen. Hiermee verdwijnt ook een stukje Beernemse geschiedenis. Want ooit was dit iconische gebouw een kliniek en een moederhuis. Dat maakt dat heel wat inwoners die er geboren of verpleegd werden, definitief afscheid zullen moeten nemen van de ooit zo befaamde en gewaardeerde Sint-Andreaskliniek.

Maar vooraleer deze brok nostalgie tegen de vlakte gaat, zwaaien de deuren nog een laatste keer open voor het publiek.

In het weekend van 25 en 26 maart (10 tot 18 uur) organiseert de Cultuur-en Erfgoedraad samen met de Kunstwerkgroep en met Cultuurdienst van de gemeente een boeiende, gratis tentoonstelling waar iedereen welkom is. 34 Beernemse kunstenaars nemen eraan deel. Een uniek, want eenmalig evenement!



Geschiedenis van de Sint-Andreaskliniek


Alles begon in 1935. Toen richtten de Zwarte Zusters van Diksmuide in een grote villa de kliniek op. Al in 1937 werden de eerste kinderen er geboren, maar heel snel barstte de villa uit haar voegen. In 1938 namen de Zusters van Ruiselede de kliniek over. Ze startten er verbouwingswerken om er een heuse kraamkliniek van te maken. Op 1 januari 1940 werd het nieuwe moederhuis plechtig ingewijd. En op 3 januari, in het putje van de winter, vond het eerste doopsel er plaats in de splinternieuwe kapel. Van toen af vonden bijna alle Beernemse moeders hun weg naar de kliniek om er te bevallen.


Met de laatste geboorte in april 1970 viel het doek over de Sint-Andreaskliniek, en was ook de rol van de onvergetelijke Zuster Philiberta als kordate vroedvrouw uitgespeeld.

Meer dan 30 jaar lang deelden bezoekers en patiënten, werknemers en werkgevers er hun gevoelens van blijdschap, verbondenheid en vaak ook verdriet. Met de sloop van het gebouw blijven enkel nog boeken, foto’s en persoonlijke herinneringen over. Op het kunstweekend is ook een expo over de geschiedenis van de Sint-Andreaskliniek opgesteld.


Afscheid in schoonheid


De ambitieuze kunsttentoonstelling vormt een soort afscheidsmoment: de organisatoren zijn dan ook verheugd dat zoveel Beernemse kunstenaars ingingen op de vraag om er hun werken te exposeren of een optreden te verzorgen.


Er was slechts één voorwaarde: een link kunnen aantonen met het gebouw, of met de werking van De Zande. Dit betekende: er bevallen of geboren zijn, er verpleegd of bezoeker geweest zijn, er gewerkt hebben, een leeftijdsgenoot zijn van de jongeren in de instelling, enz.


Dit leverde een diversiteit aan Beernemse kunstenaars en kunstvormen op. Dit zijn de namen:

Beuselinck Rik - BEELD, METAAL

Jacobs Herlinde - KERAMIEK, LICHTEFFECTEN

Blomme Marielein - SCHILDERKUNST

Landuyt Kris - FOTOGRAFIE

Blomme Riet - KERAMIEK

Laridon Lien - MAKE-UPARTIEST

Bouciqué Eva - JEUGDMUZIEK HOBO

Molleman Linda - SCULPTUUR/ INSTALLATIE

Bousery Bart - SCHILDERKUNST

Neirinckx Gerry - HOUTSNIJWERK

Claeys Greet - BEELD, STEEN

Pauwelyn Katrien - MIX, SCHILDERKUNST

Coucke Peter -VORMGEVING, SLOW DESIGN

Saey Dirck - SCHILDERKUNST

d’Ydewalle Liévin - METAAL

Stevens Vicky - FOTOGRAFIE

Danneels Brigitte - FOTOGRAFIE

Vancauwenberghe Brecht - MUZIEK

De Winne Jonatan - SCHILDERKUNST

Van Moorhem Johan - FOTOGRAFIE, POËZIE

Debruyne Hans - SCHILDERKUNST

Van Landschoot Marie-Thérèse - BEELD

Declerck Heidi - BEELD

Van Roy Karel - BEELD

Dereymaeker Lucas - LICHTEFFECTEN

Vanden Bussche Christine - KERAMIEK

Desmet Sonia - JUWELEN

Vandenberghe Elisa - JEUGDMUZIEK VIOOL

Dhoore Ann - KERAMIEK

Verlee Lucien - BEELD, KERAMIEK, GRAFIEK

Hudders Ann - FOTO’S, POËZIE

Wille Nico - JAZZ MUZIEKGROEP YEZZ

De Deyne Ilona - JEUGDMUZIEK HARP

Willems An – MIXED MEDIA, INSTALLATIES


Unieke Beernemse kraamkliniek-verhalen


Van de vele heuglijke en speciale momenten hieronder drie memorabele:

* de geboorte van een drieling in de familie David in 1945: Marie-Cécile, Marie-Stella en Marie-Thérèse. Dat was toen lange tijd plaatselijk wereldnieuws.

* De geboorte van Christine, de zevende dochter op rij in het gezin Arthur Bruggeman-Maria De Muynck. Haar meter was wel degelijk koningin Elizabeth maar de familie verkoos de naam Christine, en Elisabeth als tweede naam. De zes andere dochters in lijn waren Carine, Ludwina, Rita, Jacqueline, Magda en Jeannine. Twee doopkleedjes, een wit van het koninklijk paleis en een roze geschonken door Jacqueline De Lanier, waren de unieke cadeaus.

* De geboorte van de zevende zoon in het gezin Georges Vermeire- Simonne Ryckaert die, zoals de traditie het voorschreef, Boudewijn werd genoemd. Die laatste blijde gebeurtenis zorgde ervoor dat een afgevaardigde van de koninklijke familie, zijnde de Aalterse burgemeester Jan De Crem, speciaal naar Beernem kwam afgezakt met een geschenk, een zilveren bekertje met lepeltje. De zes andere zonen waren Albert, Paul, Carlo, Marc, Raf en Willy



Comments


bottom of page