top of page

Vrij toegankelijke 'troostplek' in het Patershof


“Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht en bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Troost is meer dan ooit belangrijk, maar troost krijgen en troost geven is zo anders dan voorheen. FERM Beernem St-Joris nam daarom het initiatief om samen met Curando en met de steun van de gemeente Beernem een troostplek te realiseren in het Patershof.”, aldus schepen Patricia Waerniers.

Op initiatief van FERM Beernem St-Joris wordt hun Vlaanderen-brede actie ook in onze gemeente gerealiseerd, door de realisatie van een troostplek in het Patershof Beernem.


Met de campagne PlantTroost (zie https://www.samenferm.be/netwerk/planttroost/troostplekken) wil Ferm een bron van troost zijn voor iedereen die worstelt met gemis, verlies, afstand of afscheid. In deze bijzondere periode, met afstandsregels en beperkingen op de bewegingsvrijheid, moeten we heel wat missen: familie en vrienden, hobby's, gezellig samenzijn, een knuffel … We moeten een verlies verwerken of afscheid nemen van een geliefde persoon.

Troost is meer dan ooit belangrijk, maar troost krijgen en troost geven is zo anders dan voorheen. Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht en bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Veel mensen hebben het bijzonder moeilijk om met deze situatie om te gaan. Ferm wil dit niet zomaar laten gebeuren. Een belangrijk onderdeel van de campagne zijn de troostplekken.Ook Curando (nl. woonzorgzone Curando Oost) was op zoek naar een mogelijkheid om in deze moeilijke corona-periode verlies, afstand, gemis…een plaats te geven.

FERM en Curando sloegen de handen in elkaar en kwamen met de vraag naar de gemeente Beernem om in het kasteelpark (dat eigendom is van de gemeente) aansluitend op het Woonzorgcentrum Patershof een troostplek te realiseren. Door deze troostplek op openbaar domein in te richten, is deze dan ook toegankelijk voor alle Beernemnaars!


Op vrijdag 27 november 2020 werd de 'troostplek Patershof' (corona-proof) gelanceerd, in het bijzijn van de 3 betrokken partners (FERM, Curando en de gemeente Beernem). In het voorjaar 2021 volgt normaalgezien een officiële opening.


Wat is een troostplek?


Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is. Waar je troost kunt vinden en waar bloembollen worden geplant door FERM als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. En in het voorjaar van 2021, wanneer de bloemen groeien en bloeien, wil FERM terugblikken op de moeilijke periode die corona ons bracht en onze dierbaren gedenken.
Troostplek Patershof


Op de troostplek van het Patershof worden 3 elementen samengebracht: natuur, woord en beeld

  • natuur: het mooie Kasteeldomein Patershof met de vijver + de bloembollen die werden geplant

  • woord: gedicht van schrijver Bart Moeyaert

  • beeld: mooi kunstwerk van Beernems kunstenaar Rik Beuselinck
Comments


bottom of page