Vernieuwd bevrijdingsvuurwerk op Oedelemkermis t.g.v. 75 jaar bevrijding!


Ann Vandenbussche en Katrien Wittevrongel van feestcomité De Zaklopers, geflankeerd door burgemeester Jos Sypré, Patricia Waerniers (schepen van kermissen) en Ruben Strobbe (schepen van lokale economie) op de parking Oudezakstraat, waar de vuurwerk-kroeg zal geplaatst worden.

"Precies 75 jaar na de bevrijding wordt onder impuls van Feestcomité De Zaklopers een nieuwe toekomst voor het Oedelemse bevrijdingsvuurwerk geschreven door de samenwerking van de plaatselijke horeca en dankzij de financiële steun van vele Oedelemse zelfstandigen,!”,

aldus Patricia Waerniers (schepen van kermissen en erfgoed).De jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Oedelem


Op 12 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Oedelem werd bevrijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

De Oedelemse bevolking draagt de herdenking van de Canadese bevrijders hoog in het vaandel. Reeds in het eerste jaar na de bevrijding, nl op dinsdag 11 september 1945, werd de eerste herdenking van de bevrijding gevierd in Oedelem. Dat was meteen de inzet van een traditie die tot op vandaag heeft stand gehouden!


De eerste herdenking van de bevrijding op dinsdag 11 september 1945. Ook toen was de muziekmaatschappij aanwezig! Op deze 1ste bevrijdingsherdenking trok het muziekkorps 'verkleed' door de Oedelemse kern. De toenmalige burgemeester Pieter Martens slaat met zijn wandelstok de maat (links op de foto)!