top of page

Vernieuwd bevrijdingsvuurwerk op Oedelemkermis t.g.v. 75 jaar bevrijding!


Ann Vandenbussche en Katrien Wittevrongel van feestcomité De Zaklopers, geflankeerd door burgemeester Jos Sypré, Patricia Waerniers (schepen van kermissen) en Ruben Strobbe (schepen van lokale economie) op de parking Oudezakstraat, waar de vuurwerk-kroeg zal geplaatst worden.

"Precies 75 jaar na de bevrijding wordt onder impuls van Feestcomité De Zaklopers een nieuwe toekomst voor het Oedelemse bevrijdingsvuurwerk geschreven door de samenwerking van de plaatselijke horeca en dankzij de financiële steun van vele Oedelemse zelfstandigen,!”,

aldus Patricia Waerniers (schepen van kermissen en erfgoed).De jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Oedelem


Op 12 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Oedelem werd bevrijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.

De Oedelemse bevolking draagt de herdenking van de Canadese bevrijders hoog in het vaandel. Reeds in het eerste jaar na de bevrijding, nl op dinsdag 11 september 1945, werd de eerste herdenking van de bevrijding gevierd in Oedelem. Dat was meteen de inzet van een traditie die tot op vandaag heeft stand gehouden!


De eerste herdenking van de bevrijding op dinsdag 11 september 1945. Ook toen was de muziekmaatschappij aanwezig! Op deze 1ste bevrijdingsherdenking trok het muziekkorps 'verkleed' door de Oedelemse kern. De toenmalige burgemeester Pieter Martens slaat met zijn wandelstok de maat (links op de foto)!

De Middenstandsbond (nu UNIZO genaamd) ondersteunt al decennialang deze traditie, nl. door de jaarlijkse organisatie van het ‘bevrijdingsvuurwerk’ op de dinsdag van septemberkermis. Dit vuurwerk op dinsdag (op dinsdag omdat Oedelem op een dinsdag werd bevrijd: nl. op dinsdag 12 september 1944) sluit traditiegetrouw al jaren de kermis af.


Vuurwerk onder vuur....


Dit jaar, net 75 jaar na de bevrijding, kwam het vuurwerk op de helling te staan, omdat de brandweer het vuurwerk zoals het tot nu toe werd georganiseerd (nl. vuurwerk afgeschoten in het centrum) niet langer positief adviseerde.

Er moest dus een oplossing worden gezocht. Verschillende scenario’s (o.a. een lasershow) werden onderzocht.

En gelukkig werd onlangs een oplossing gevonden, en dit opnieuw in de vorm van een vuurwerk!

Met positief advies van de brandweer zal het vuurwerk (vanaf) dit jaar afgeschoten worden van buiten het centrum, nl. vanop een weide aan de Melkweg. Er wordt gekozen voor een ‘hoog vuurwerk’, dat idealiter van op een afstand wordt bekeken.Aangezien deze nieuwe koers een nieuwe praktische organisatie vergt, koos UNIZO er na al die jaren voor om de fakkel door te geven.


"We wensen UNIZO uitdrukkelijk te bedanken om zovele jaren in te staan voor het organiseren van het bevrijdingsvuurwerk en op die manier de herdenking van de bevrijding in stand te houden."

Op naar een vernieuwd bevrijdingsvuurwerk!


Het nieuwe Kermiscomité De Zaklopers gaat de uitdaging aan om het ‘vernieuwde bevrijdingsvuurwerk’ te organiseren. De Zaklopers nodigen alle Oedelemnaars uit om op dinsdag 10 september om 21u30 naar het bevrijdingsvuurwerk (nieuwe stijl) te komen kijken vanop de grote parking Oudezakstraat (achter de kerk). Deze plaats is de ideale locatie om het vuurwerk, dat ook muzikaal zal ondersteund worden, te bewonderen.

Nieuw is ook dat plaatselijke horeca-zaken daar samen een vuurwerk-kroeg zullen uitbaten (van 16u tot 24u). Op die manier kunnen alle Oedelemnaars samen, met een hapje en een drankje, genieten van het bevrijdingsvuurwerk. Vóór het vuurwerk kunt u daar ook nog genieten van een optreden van de Koninklijke Harmonie St-Cecilia Oedelem.Mogelijke sponsorformules voor wie het vuurwerk financieel wil steunen!


Feestcomité De Zaklopers doet tenslotte ook een warme oproep aan alle handelaars, ondernemers en geïnteresseerden om het vuurwerk financieel te ondersteunen. Hiertoe bestaan verschillende sponsorformules:


- Voor een bijdrage van 40.00 €: ontvangt u een ‘wij steunen het vuurwerk’-banner en herhaaldelijke projectie van uw logo in de vuurwerkkroeg-tent 10/09.

- Voor een bijdrage van 60.00 €: ontvangt u een ‘wij steunen het vuurwerk’-banner, herhaaldelijke projectie van uw logo in de vuurwerkkroeg-tent 10/09 en een Zaklopers sponsor drankkaart ter waarde van 24.00 €.

- Voor een bijdrage van 250,00 € bent u VIP sponsor. U ontvangt een ‘wij steunen het vuurwerk’-banner, dubbele herhaling projectie van uw logo in de vuurwerkkroeg-tent 10/09, uw publi-bord op zomermarkt 08/09 en op vuurwerkkroeg 10/09, een Zaklopers sponsor drankkaart ter waarde van 24.00 € en VIP-ontvangst in vuurwerkkroeg met fles cava en tapas voor 4 pers.


De Zaklopers ontvangen graag uw bijdrage ten laatste 20 augustus 2019 op rekeningnummer BE33 9733 7094 8646 met vermelding van uw naam en/of bedrijf. Daarna bezorgen zij u dan een betalingsattest en banner. Gelieve uw publi-bord te bezorgen bij café Crocodile (indien u Vip-sponsor wenst te zijn) en uw logo door te mailen naar info@eliana.be


75 jaar eerbetoon van de Oedelemse bevolking aan de Canadese bevrijders


Op 12 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Oedelem werd bevrijd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde door het Canadese South Alberta Regiment (S.A.R.).


Zoals hoger vermeld werd reeds in het eerste jaar na de bevrijding, nl op dinsdag 11 september 1945, de eerste herdenking van de bevrijding gevierd in Oedelem (foto zie hoger). Een traditie die tot op vandaag stand houdt!


Maar er is nog meer...

Als eerbetoon aan onze Canadeze bevrijders werd in november 2012 een bevrijdingsmonument -van de hand van beeldhouwer Karel Van Roy- onthuld naast de Sint-Lambertuskerk in Oedelem.


Toenmalig burgemeester Johan De Rycke met Karel Van Roy, de ontwerper van het herdenkingsmonument.

Dit monument kwam er nadat het oorspronkelijk monument voor de bevrijding van Oedelem door de Canadezen in 1944, nl. de waterput die achter het Schepenhuys stond op het zgn. 'bevrijdingspleintje', werd weggehaald wegens verbouwingswerken aan het Schepenhuys.De waterput werd gecreëerd in opdracht van de gemeente Oedelem en onthuld op 8 september 1948 in aanwezigheid van een afvaardiging van het Canadese leger. In de waterput, naar ontwerp van architect Karel Stroobandt, was een gedenkplaat ingewerkt.

De gedenkplaat heeft als opschrift: "AAN ONZE BEVRIJDERS/ UIT/ ERKENTELIJKHEID/ 19 SEPTEMBER 1944".

Deze oorspronkelijke gedenkplaat werd verwerkt in het nieuwe bevrijdingsmonument.

Aan dit nieuwe monument werd nog een bijzonder oorlogsrelict toegevoegd, namelijk een schakel van de rupsband van een Canadese tank, die door een Duits kanon is opgeblazen waarbij drie Canadese soldaten om het leven kwamen. Er zit ook een stukje van de rupsband van een Canadese Shermantank verwerkt in het monument.

Eind augustus 2013 werd nog een bronzen gedenkplaat, die de South Alberta Regiment Veterans Association (S.A.R.V.A.) uit Canada geschonken hebben aan het Beernemse gemeentebestuur, verwerkt in het monument.


Comments


bottom of page