Over de Beernemse majorettes!

Op 28 juni 1969 werd het Beernemse majorettekorps voor het eerst aan de bevolking voorgesteld.

Precies 50 jaar geleden (op 28 juni 1969) gaf het majorettekorps van de Harmonie Sint-Cecilia Beernem een eerste optreden: iedereen was enthousiast over die eerste performance en vol bewondering voor de prachtige en kleurrijke kledij van de groep!

Majorettes op straat met de fanfare er achteraan zijn in Vlaanderen een beetje vergane glorie. Je ziet ze dan ook bijna niet meer, ook niet meer in Beernem... Omdat majorettes behoren tot ons erfgoed, breng ik ze graag -50 jaar na hun eerste optreden- even onder de aandacht.


Ontstaan van majorettekorpsen in Vlaanderen


In de jaren ‘60 en ’70 werden in Vlaanderen heel wat majorettekorpsen opgericht, dikwijls bij een bestaande fanfare of drumband. Een aantal van deze majorettekorpsen zijn vandaag nog steeds actief, maar de meeste zijn ondertussen opgedoekt. Vanaf de jaren ‘80 begint de ‘traditionele majorette’ uit het straatbeeld te verdwijnen. Het meisje met de witte botjes en het militair aandoende pakje werd stilaan vervangen door de twirlster in turnpak.

De rijen majorettes die in hun gloriedagen bij elke festiviteit, straatkermis, parade, optocht en dorpsfeest voor de plaatselijke fanfare marcheerden, behoren duidelijk tot onze Vlaamse feestcultuur., onze volkscultuur en ons collectief geheugen,