top of page

Ontdek de historische Oudezakstraat op Open Monumentendag!


Open Monumentendag 2019 (zondag 8 september) speelt zich af in de schaduw van de Sint-Lambertuskerk Oedelem. De (historische) Oudezakstraat staat immers in de kijker!

Blik op Open Monumentendag terug naar de omgeving rond de St-Lambertuskerk in lang vervlogen tijden…

  • toen herberg "De drie klokken" en de herberg "De vrijheidsboom" nog in het straatbeeld te vinden waren.

  • of toen er nog een stokerij/brouwerij te vinden was in M. Matthijsstraat, en een pottenbakkerij achter herberg “De drie klokken”.

  • en ook benieuwd hoe het "Ezeleindeke" er jaren geleden uitzag?


Oedelem centrum in de Atlas der Buurtwegen (1841).

Kom dit alles ontdekken op Open Monumentendag 2019: zondag 7 september tussen 10u-18u.

De cultuurdienst van Beernem heeft i.s.m. een groep 'erfgoedvrijwilligers' een schitterend aanbod uitgewerkt:


1. Wandeltentoonstelling in de Oudezakstraat:


Aan de hand van foto's, tentoongesteld bij elk pand, schetsen we een beeld van de straat zoals het vroeger was: de evolutie van het onroerend erfgoed, de bewoners en hun bedrijvigheid. De Oudezakstraat heeft een boeiende geschiedenis en die wordt via de openluchttentoonstelling opnieuw tot leven geroepen.

Ontdek hoe de straat evolueerde doorheen de 20ste eeuw via unieke foto’s van de straat en zijn bewoners.

2. Schatten van de St-Lambertuskerk:


De kerk kent een rijke geschiedenis en die wordt in zijn kerkschatten weerspiegeld (zie ook https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/89281 ). Oude en nieuwe kunstwerken vullen elkaar aan en vertellen hun verhaal van een levendige parochie. De St-Lambertuskerk is vrij te bezoeken vanaf 11u
3. Begraafpark St-Lambertus:


Het kerkhof naast de Sint-Lambertuskerk werd de voorbije jaren helemaal heraangelegd tot een begraafpark. Het aanwezige erfgoed werd geïnventariseerd en bewaard. Via foto's en documenten maak je kennis met de geschiedenis van het kerkhof en met zijn transformatie tot begraafpark.

Wandel door het begraafpark en ontdek hun funerair erfgoed. We vertellen en sprokkelen er ook verhalen over mensen die er begraven liggen en deel uitmaken van de geschiedenis van het dorp.