Nieuwe reus Beerlanderke geboren!


Schepen van kermissen Patricia Waerniers: "De Beernemse reuzin Kallemoeie is niet langer alleen. Op de avondmarkt van 24 september 2021 baarde Kallemoeie een kind: de reus het Beerlanderke."

De Beernemse reuzin Kallemoeie is niet langer alleen. Op de avondmarkt van 24 september 2021 baarde Kallemoeie een kind: een "reuzen-joeng" het Beerlanderke, waarvan ik als schepen van kermissen de doopmeter mocht zijn, samen met dooppeter Martin D'haeninck, voorzitter van de Dorpsvrienden.


Op 25 september 2009 mocht ik als schepen van feestelijkheden de 'herbouwde' Beernemse reuzin Kallemoeie al boven de doopvont houden. Een heks of tovenares heeft vele levens en Kallemoeie kwam toen, op de avondmarkt van de Dorpsvrienden, weer tot leven. Dooppeter was Martin D’haeninck, de voorzitter van de Dorpsvrienden, en ik had de eer de doopmeter te worden.

Doop van de 'herbouwde' reuzin Kallemoeie op de avondmarkt 2009.

Kallemoeie


Kallemoeie leefde omstreeks 1800-1900 als heks of boosaardige vrouw. Die jaren, 1862-1864, was er de rechttrekking van het kanaal Gent-Oostende, en ontstond ’t Eiland (of ook later Fort), waar zij in een hut leefde. Zij hield zich bezig met het bang maken en betoveren van jonge vrijertjes, die die eenzame plek opzochten.

Haar beroep zou huishoudster geweest zijn. Haar naam had ze van de plant Kalmoes die op ’t Eiland welig tierde, samengevoegd met moeie of bemoeial.

Kallemoeies hoogte is een kleine heuvel met een natuurlijke bron of fontein, 50 meter voorbij de bocht aan Kallemoeiesdreef, aan de rechterkant.


De Kallemoeieput


Het levensverhaal van de Beernemse heks Kallemoeie