top of page

Erfgoedweekend is beiretop(-per)!


De werkgroep Beiretoppers van de Beernemse Cultuur-en Erfgoedraad zorgt voor een interessant en coronaproof aanbod voor het Erfgoedweekend! Op de foto van links naar rechts: Carlos Croene, Patrick Cypers, Cédric Plaiy en Geert Gruyaert (Paul Debruyne ontbreekt op de foto)

Op 25 april 2021 is het de 20ste editie van Erfgoeddag. Deze dag, een organisatie van FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed), is dé feestdag van het cultureel erfgoed in alle Vlaamse provincies en de stad Brussel en vindt traditiegetrouw plaats op de eerste zondag na de paasvakantie. Aangezien het dit jaar een feesteditie is, wordt een ‘erfgoedweekend’ op poten gezet (dus ook zaterdag 24 april).


De reus Kallemoeie is ook een Beernemse Beiretopper. Hier de reuzeheks in het gezelschap van meter Patricia Waerniers en peter Martin D'Haeninck.

Beernem doet weer mee!


Ook de Gemeente Beernem doet weer mee! Dit keer heeft de werkgroep Beiretoppers van de Beernemse Cultuur- en Erfgoedraad een zeer mooi en #coronaproof programma voorbereid in samenwerking met de Bibliotheek Beernem.
Elke maand presenteert de werkgroep Beiretoppers ons (o.a. in het gemeentemagazine Open Blad) de Beernemse "beire-topper" van de maand: dit is een waardevol erfgoed-element uit onze gemeente (privé of openbaar) dat door de werkgroep werd uitgekozen als topstuk. Dit project loop nu 1 jaar.  • Op het Beernemse Erfgoedweekend worden deze Beiretoppers in de bibliotheek tentoongesteld.

  • Daarnaast zijn er ook een aantal Beiretoppers die je niet in de bib kunt zien (gebouwen, voorwerpen in kerken,..). De werkgroep heeft daarom een fietstocht uitgestippeld die, naast de expo in de bib, ook langs alle andere toppers én andere extra's (bv. in privétuinen) passeert en je meteen ook de nodige uitleg geeft over wat je te zien krijgt. De fietstocht is lusvormig en je kan op 4 locaties starten (Bib Beernem, HMMG-kerk, Pelderijn Sint-Joris, Markt Oedelem).

Op het Erfgoedweekend is de Beernemse bibliotheek extra uren geopend:

  • Zaterdag 24 april: bib open van 09u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u00

  • Zondag 25 april: bib open van 13u30 tot 17u00.
In de bibliotheek kan je naast de expo Beiretoppers ook luisteren naar een vertelling over Beernem, Oedelem en Sint-Joris aan de hand van oude foto's (project reminiscentie bib).

En na Erfgoeddag ?


Na het erfgoedweekend blijft de expo in de bib staan tot eind mei (open tijdens de openingsuren van de bib) en ook de (weliswaar licht aangepaste) fietstocht (zonder verwijzing naar expo en zonder de extra's) kan je rijden tot en met 12 september 2021.

De fietstocht(en) zijn te verkrijgen in de bibliotheek, de dienst toerisme en op https://www.beernem.be/Cultuur
Ter info: het (voorlopige) lijstje Beiretoppers


Het voorlopige rijtje Beernemse Beiretoppers: d’Afspanning, de akkerploeg, Julien Creytens, Hulstlo, Kallemoeie, HMMGods, Van Peteghem orgel, de Bunker, linnenpers, obiits, en een rituele nagel.

Comments


bottom of page