top of page

Columbarium-gebruik stimuleren?


Gemeenteraadslid Anja Coens (CD&V) gaf me op de gemeenteraad van 28 maart 2019 een goede suggestie m.b.t. gebruik van columbaria.
Gemeenteraadslid Anja Coens (CD&V) gaf me op de gemeenteraad van 28 maart 2019 een goede suggestie m.b.t. gebruik van columbaria.

Meten is weten. Ik vind het belangrijk om ontwikkelingen te onderzoeken via cijfermateriaal. Ook wat betreft begraafplaatsen. Op die manier houden we immers een vinger aan de pols en kunnen we een gericht begraafbeleid voeren.


Hieronder een focus op het columbarium-gebruik, dit naar aanleiding van een interessante vraag van raadslid Anja Coens (CD&V) op de gemeenteraad van 28 maart 2019, die aangaf dat het columbariumgebruik volgens haar niet doorbreekt in Beernem.


Inderdaad. Nader onderzoek beaamt de stelling van Anja Coens. Het aantal crematies is de laatste jaren fel toegenomen in Beernem. Beernem volgt hierbij ook de trend van België: in 2017 werd in totaal bijna 60 procent van de Belgische overledenen gecremeerd. In Beernem was dat 56%. Binnen de verschillende begraafvormen, zien we volgende cijfers bij de begraafvormen na crematie (in dalende volgorde; cijfers van 2018):

Urnenkelders
  • Urnenkelder (27%)

  • As-uitstrooiing (17%)

  • Columbarium (8%)

  • Thuisbewaring (6%)

  • Bijzetting (5%)

  • Urnenzandgraf (3%)

Daarnaast kiest (bij het begraven zonder crematie) 24% een kelder en 10% een zandgraf.


Columbarium op begraafplaats HMMG.
Columbarium op begraafplaats HMMG.

Een columbarium is in Beernem niet zo populair: slechts 8% in 2018. Bovendien zien we dat de meeste ‘begraafvormen na crematie’ over 10 jaar bekeken in een stijgende lijn zitten, maar dat is niet het geval bij de columbaria:

Columbarium op Hogenakker.
Columbarium op Hogenakker.
  • Urnenkelder: van 15% (in 2009) naar 27% (in 2018)

  • Asuitstrooiing: van 4% (in 2009) naar 17% (in 2018)

  • Columbarium: van 8% (in 2009) lichtjes gedaald naar 8% (in 2018)

  • De andere cijfers zijn bijna verwaarloosbaar en blijven laag

Met het oog op efficiënt ruimtegebruik is een columbarium een zeer interessante begraafvorm, zeker als je het vergelijkt met een urnenkelder of urnenzandgraf. Bovendien is het ook een niet arbeidsintensieve begraafvorm, want een kelder steken (ook een urnenkelder) is een arbeidsintensieve en ook dure aangelegenheid.

Raadslid Anja Coens gaf daarom de suggestie om het columbariumgebruik te stimuleren. Volgens Anja vinden onze inwoners de huidige columbaria vermoedelijk niet mooi en is er ook te weinig plaats om een persoonlijke touch te geven aan de nis.


Ik onderzoek daarom graag deze waardevolle suggestie om een nieuw ontwerp voor een columbarium te laten maken in samenwerking met een plaatselijke kunstenaar.


Hierboven enkele cijfers en grafieken m.b.t. de evolutie van begraafvormen in Beernem.


Comments


bottom of page