top of page

De gemeente Beernem heeft 3 sterretjesweides.


Omdat dit gegeven niet altijd goed gekend is, breng ik op 1 november even onze sterretjesweides onder de aandacht...
Sterretjesweide


Op een sterretjesweide herdenken we stilgeboren kindjes of sterrenkindjes. Het is dus een plaats op onze begraafplaats waar levenloos geboren kindjes (ongeacht de duur van de zwangerschap) begraven (kist of urne), herdacht (bv. bij thuisbewaring urne) of uitgestrooid kunnen worden. De nabestaanden kunnen er een herdenkingskei met de eerste voornaam van hun kindje plaatsen.

In de Gemeente Beernem is er een sterretjesweide op de begraafplaatsen Hogenakker, HMMG en de nieuwe begraafplaats Sint-Joris . Op elke sterretjesweide is een monumentale herinneringssteen te vinden.


Meer info uit ‘de wet over sterfte vlak voor en na de geboorte’:

  • Leeft het kindje nog bij de geboorte, dan wordt het kindje opgenomen in het geboorteregister.

  • Een stilgeboren kindje wordt niet ingeschreven in het geboorteregister. Afhankelijk van de leeftijd van het kindje, zijn er verschillende mogelijkheden:

    • kindje stilgeboren voor 140 dagen zwangerschap: er is geen registratie mogelijk

    • kindje stilgeboren vanaf 140 dagen zwangerschap: ouders mogen het kindje een officiële voornaam geven en laten opnemen in het overlijdensregister

    • kindje stilgeboren na 180 dagen zwangerschap: een kindje dood geboren na 180 dagen zwangerschap kan een voornaam en familienaam krijgen. Het kindje moet geregistreerd worden in het overlijdensregister.


Kommentare


bottom of page