top of page

Bibliotheek Beernem gaat 'boekje te buiten'


Schepen van de bibliotheek (Patricia Waerniers): "Onze Beernemse bibliotheek willen we in de toekomst verder uitbouwen tot hét kennis-en belevingscentrum van Beernem: een plaats van collectie en connectie. Boeken blijven uiteraard belangrijk: we blijven een kwaliteitsvolle collectie nastreven. Maar we durven ook 'ons boekje te buiten gaan'; we zetten ook meer in op connectie. We nemen hiertoe elke gelegenheid te baat om connectie te maken met de inwoners en verenigingen van Beernem. Een samenwerking met de Dorpsvrienden i.f.v. hun jaarlijkse sneukeltocht was dan ook een mooie opportuniteit om vele inwoners over de vloer te krijgen en hen te laten kennismaken met de tentoonstelling die op dat moment opgesteld staat, maar ook met de bibliotheek en haar werking! "

Een drukte van jewelste zondagnamiddag 15 september in de Beernemse bibliotheek. De 350 deelnemers van de Sneukeltocht van de Dorpsvrienden Beernem passeerden in de Beernemse bibliotheek, want er was daar ook een 'sneukelstop'. Meteen was dit ook een ideale gelegenheid voor vele deelnemers om de nieuwe bibliotheek, (die een jaar eerder werd geopend) te ontdekken!Connectie tussen de bibliotheek, de lokale bevolking en fietsen & wandelen - cultuur & kunst!


De bibliotheek Beernem kon op de 26ste sneukeltocht van de Dorpsvrienden een mooie connectie leggen tussen de bibliotheek, kunst en cultuur, wandelen of fietsen, een hapje en een drankje! Zie ook https://www.patriciawaerniers.be/post/sneukeltocht-langs-glaskunst-in-beernem .
De unieke samenwerking tussen bibliotheek en Dorpsvrienden kwam er ter gelegenheid van de glaskunst-tentoonstelling van Pia Burrick in de bibliotheek,.


Glaskunstenaar Pia Burrick was ook aanwezig en gaf de geïnteresseerden een woordje uitleg...of wie wilde kon ook zelf eens glas snijden!

Naast de Dorpsvrienden en de Bibliotheek Beernem, was er nog een 3de partner: nl. de Beernemse Cultuur-en Erfgoedraad. Zij zorgden ervoor dat de deelnemers ook de brandglasramen in de kerken van St-Joris, St-Amandus Beernem en HMMG Beernem konden bezoeken. Een woordje uitleg op deze locaties werd door hen voorbereid en gegeven. In de bijhorende brochure kan je alles nog eens nalezen.


Als extraatje was ook een bezoek mogelijk aan het glasraam-topstuk 'Beernem', dat destijds werd gemaakt in opdracht van de Beernemse Tricotfabriek. In een overblijvend gebouw van de voormalige Tricotfabriek, dat nu tot toebehoort aan Lemahieu nv, is dat prachtige glasraam nog steeds te vinden. Carlos Croene, voorzitter van Beernemse Cultuur-en Erfgoedraad, gaf de bezoekers een hele deskundige uitleg!


De ambitie van de Beernemse bibliotheek: connectie leggen!

De openbare bibliotheek moet, net zoals de maatschappij, ook een transformatie ondergaan. Ze moet mee evolueren en ze krijgt andere rollen toebedeeld. De bibliotheek blijft belangrijk in functie van een fysieke kwalitatieve collectie ; maar we willen ook inzetten op connectie.

In onze 21ste eeuwse samenleving, die bol staat van informatie, wordt de bib van onmiskenbaar belang als dé plaats waar we onze burgers willen connecteren met kennis: met de juiste kennis, met neutrale kennis, de correcte informatie…

De bib heeft dus een belangrijke rol te spelen als kenniscentrum! Onze Beernemse bibliotheek willen we in de toekomst verder uitbouwen tot hét kennis-en belevingscentrum van Beernem: een plaats van collectie en connectie.We nemen hiertoe elke gelegenheid te baat om connectie te maken met de inwoners en verenigingen van Beernem. Een samenwerking met de Dorpsvrienden i.f.v. hun jaarlijkse sneukeltocht was dan ook een mooie opportuniteit om vele inwoners over de vloer te krijgen en hen te laten kennismaken met de tentoonstelling die op dat moment opgesteld staat, maar ook met de bibliotheek en haar werking!Opmerkingen


bottom of page