top of page

Bezoek de oudste hoeve van Beernem (hoeve Ter Leyden) op Open Monumentendag!De Beernemse Open Monumentendag 2020 vindt plaats in Hoeve Ter Leyden (Ten Torre 7), de oudste hoeve van onze gemeente en tevens een beschermd monument en beschermd dorpsgezicht.

Dankzij de gastvrijheid van de eigenaar (de familie Etienne en Claudine Goethals - de Schietere de Lophem) die momenteel de site aan het restaureren is, kan de Beernemnaar op 13 september (OMD) een bezoekje brengen!
Wat valt er te beleven?


- Je kan een bezoek brengen aan de site en de schuur.

- Je kan er een foto-overzicht van de restauratiewerken bekijken.

- Je kan een digitale rondleiding van in en rond de hoeve bekijken.

- Er is een tentoonstelling van ambachtelijk smeedwerk van smederij Baute (@MetaalconstructieBaute) opgesteld. Dit smeedwerk wordt o.a. gebruikt bij de restauratie van monumenten.

- Er is ter plaatse een demonstratie van het ambachtelijk smeden door smederij Ponseele.
Monument


Dat Hoeve Ter Leyden een uitzonderlijke parel in onze gemeente is, dat bewijst het volgende. Hoeve Ter Leyden is sinds 2003 immers een beschermd monument, alsook een beschermd dorpsgezicht: zie https://besluiten.onroerenderfgoed.be/besluiten/4055.

  • Hoevesite Ter Leyden aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht. Deze bescherming is geldig sinds 05-06-2003.

  • Hoevesite Ter Leyden: boerenwoning, schuur en omwalling aangeduid als beschermd monument. Deze bescherming is geldig sinds 05-06-2003.


Bovendien is Hoeve Ter Leyden aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Het openstellen van deze site op Open Monumentendag stond al jaren op het verlanglijstje van het diensthoofd cultuur en erfgoed, Conny Lambert. Schitterend dat ze dit dan ook voor elkaar kreeg!
Unieke gelegenheid


OMD 2020 is een unieke gelegenheid voor alle Beernemnaars om deze site een bezoek te brengen. Maar het was zeker en vast voor de familie Depestel (de broers Marc en Filip) een mooie kans om de boerderij waar ze geboren en getogen zijn, nog eens te kunnen bezoeken!

De broers Fiip en Marc Depestel en familie.


Komentarze


bottom of page