top of page

Adoptie graf Canadese soldaat


(van links naar rechts) dhr. Olivier Nicoloff (ambassadeur van Canada), dhr. Artur Orzechowski (ambassadeur van Polen), mevr. Kathleen Breuseghem (voorzitster vzw België-Canada), dhr. Peter Van Hecke (schepen Maldegem), afgevaardigde van het Belgische leger, Patricia Waerniers (schepen van Beernem)


Het is dit jaar (2019) 75 jaar geleden dat onze streek werd bevrijd van de Duitse bezetting in Wereldoorlog 2. Dat gebeurde door het Canadese South Alberta Regiment (S.A.R.) in september 1944. Als eerbetoon werd in 2013 al een bevrijdingsmonument opgesteld naast de Sint-Lambertuskerk in Oedelem. In het beeld zit ook een stukje van de rupsband van een Canadese Shermantank verwerkt.


De Canadese soldaten speelden dus in Wereldoorlog 2 een belangrijke rol bij de bevrijding van onze streek. Helaas sneuvelden er tijdens de oorlogsjaren ook veel Canadezen. De meerderheid van de 848 Canadese soldaten die zijn begraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Adegem stierven tijdens de acties aan de zuidelijke oever van de Schelde. Ook andere Canadese soldaten die elders in België sneuvelden zijn op deze begraafplaats begraven. In februari 1945 werd gestart met de aanleg van deze Canadese militaire begraafplaats in Adegem.In 1995 werd de vzw België-Canada opgericht. Ze wenst de banden met de bevrijders van onze regio, verder te ontwikkelen, teneinde het verleden niet te vergeten en te ijveren voor een betere wereld. De vereniging heeft als doel het bestendigen en verder ontwikkelen van de relaties tussen België en Canada. De vereniging wil tevens de dankbaarheid van het Belgische volk aan Canada en het Canadese volk benadrukken. De jaarlijkse ingetogen Herdenking in september op het Canadees Kerkhof is een ideale gelegenheid om een ode te brengen aan de vrede.De vzw België-Canada is ook gestart met een adoptie-initiatief. Ze organiseert op zaterdag 11 mei 2019 haar derde adoptieplechtigheid waarbij 65 graven van gesneuvelden door openbare instanties, verenigingen, scholen, families en individuele kandidaten peters en meters geadopteerd worden. Mede door dit initiatief zal het grote offer, dat de soldaten hebben gebracht nooit vergeten worden.

Meer info over het adopteren van een graf: http://www.belgiumcanada.net/adoptieIk mocht tijdens deze plechtigheid uit naam van de gemeente Beernem een bloemstuk neerleggen bij het herdenkingsmonument op het Canadees kerkhof te Adegem tijdens de plechtigheid op 11 mei 2019.

Met veel trots kon ik vaststellen dat een aantal inwoners van Groot-Beernem ook een graf adopteerden!


Deze inwoners van Groot-Beernem (en nog een aantal die er niet konden bij zijn) adopteerden (op één van de 3 adopitieplechtigheden) een graf op de Canadese militaire begraafplaats in Adegem.

Comments


bottom of page