top of page

Zelfportret 'stotteren': krachtige foto-expo van Beernemnaar Eddy Janssens


“Ik heb grote waardering voor Beernemnaar Eddy Janssens, zelf stotteraar sinds zijn kindertijd, omdat hij het aandurft om via foto’s van zichzelf zijn emoties bij en van het stotteren te delen met de kijker. Dit zelfportret is dan ook een zeer krachtige, beklijvende getuigenis, waarmee Eddy er ook in slaagt om vanuit een speciale invalshoek te sensibiliseren rond dit thema.”, aldus schepen van cultuur & bibliotheek Patricia Waerniers.

Hoe kan je iets zoals spreken, stotteren - iets wat voornamelijk hoorbaar is - vastleggen in beelden? Beernemnaar Eddy Janssens (67) doet dit op een moedige en beklijvende manier. Eddy, zelf stotteraar sinds zijn kindertijd, neemt ons mee in de storm van emoties in zijn hoofd. Met de foto-expo ‘Zelfportret’ overwint Eddy zijn faalangst en treedt hij voor het eerst naar buiten.
Over Eddy Janssens


Beernemnaar Eddy Janssens stottert al sinds zijn kindertijd. Zijn interesse in fotografie startte reeds op 10-jarige leeftijd, toen hij ontdekte dat foto's hem konden helpen bij het spreken. In 2014-2015 startte Eddy zijn opleiding fotografie aan CVOSG Brugge.

Deze foto-expo is dan ook gebaseerd op zijn eindwerk. Eddy waagde zich aan een niet zo evident thema. Want hoe kan je iets zoals spreken, stotteren - iets wat voornamelijk hoorbaar is - vastleggen in beelden? Toch ging hij de uitdaging aan.Over Zelfportret ‘stotteren’

Eddy ondervond dat hij enkel in zijn opzet zou kunnen slagen om ‘sprekende’ foto’s te maken, als hij zijn eigen emotie en beleving van dat stotteren zou onderzoeken en durven vastleggen.


Eddy Janssens: “Ik kan u zeggen dat dat geen evident proces is geweest... Vele, jaren had ik al die emoties weggedrukt en plots werd die doos van Pandora opnieuw geopend. Het werd een emotionele confrontatie en de start van een psychologisch verwerkingsproces om het stotteren eindelijk een plaats te gaan geven. De buitenwereld ervaart enkel ‘het topje van de ijsberg’ en stotteren lijkt beperkt te zijn tot af en toe eens haperen bij het spreken maar de binnenwereld van iemand die stottert wordt vaak gekenmerkt door gevoelens van innerlijke strijd, frustratie omdat plots de controle bij het spreken wegvalt, angst, vermijding van spreeksituaties, schaamte …”
De foto-expo in de Beernemse bibliotheek


Deze fototentoonstelling heeft het doel om de bezoekers te sensibiliseren rond stotteren : hoe het je gezichtsuitdrukking beïnvloedt, hoe het voelt, wat het met een mens doet... Met zijn foto’s wijst Eddy erop dat stotteren niet iets is waarvoor je je hoeft te schamen. Tevens hoopt hij ook om met zijn expo het thema stotteren meer bespreekbaar te maken.


Locatie: Bibliotheek Beernem

Data: 19 januari tot en met 9 maart 2021

De expo is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Kom zeker eens langs, van harte welkom!


Meer info


Website van Eddy Janssens: https://eddyjanssens.wixsite.com/my-site

In de wedstrijd Xpozer ‘best of 2020’ eindigde Eddy met zijn foto in de top 25 beste foto’s!


De boodschap die Eddy wil brengen op en door deze expo:
Comments


bottom of page