top of page

Uniek in West-Vlaanderen: cyclocrossparcours Drogenbrood!


Patricia Waerniers (schepen van sport), burgemeester Jos Sypré en Beernems cyclocross-icoon en tevens bondscoach cyclocross Sven Vanthourenhout kijken toe hoe de jonge cyclocrossers het nieuwe parcours inrijden op de officiële opening van 23 augustus 2019.

Met de uitbouw van een permanent ‘technisch’ parcours in Drogenbrood biedt de gemeente Beernem de vele cyclocrossers (en ook BMX-ers en mountainbikers) de mogelijkheid om hun technische vaardigheden aan te scherpen.”,

kondigt schepen van sport Patricia Waerniers trots aan.

“Voor de realisatie van dit cyclocrossparcours kon ik verder bouwen op de stevige basis, die voormalig schepen van sport, Jos Sypré, had gelegd. Bovendien kon de sportdienst Beernem rekenen op enerzijds de inbreng van de knowhow van Wielercomité Beernem o.l.v. voorzitter Ignace Gernaey en anderzijds de deskundigheid en expertise van onze Beernemse cyclocross-iconen Sven Vanthourenhout, tevens bondscoach cyclocross, en Kenneth Vancompernolle.”


Het cyclocrossparcours Drogenbrood kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de Beernemse Sportdienst en Technische Dienst en Wielercomité Beernem en met de inbreng van de knowhow van voormalige Beernemse cyclocrossers Kenneth Van Compernolle en Sven Vanthourenhout. Op de foto (van links naar rechts) Ricardo Naeyaert (sportdienst), Kenneth Van Compernolle en Sven Vanthourenhout, Dany Vandenbussche en Ignace Gernaey van Wielercomité Beernem, Steven Depoortere en Tamara De Pauw (sportdienst), en Patricia Waerniers (schepen van sport).

Fietsgemeente Beernem


Beernem heeft heel wat fietsliefhebbers. Naast de vele individuele (niet in een club verbonden) fietsers, zijn ook vele Beernemnaars aangesloten in één van onze 4 wielerclubs: Forza8330, WTC Sint-Joris wielertoerisme, Trisport Pharma Cycling & triatlon team en WTC Velosport Oedelem.


Maar Beernem heeft ook een grote traditie in cyclocross met toppers als Bertje Vermeire, Eric De Bruyne, Kenny Vanlaere, Kenneth Vancompernolle en Sven Vanthourenhout, sinds augustus 2017 ook bondscoach cyclocross.
Een gezellig groepje op de officiële opening (23 augustus 2019). (van links naar rechts) schepen Ruben Strobbe, schepen van sport Patricia Waerniers, Beernems cyclocross-icoon Bertje Vermeire, voormalig Beernemse wielrenner Jacky Coene, Tom Van De Keere van triatlon-en fietsspeciaalzaak A Bloc in Beernem, Nico De Bel (voorzitter sportraad Beernem).

Een bijkomende troef voor ‘fietgemeente Beernem’ is dat we ook beschikken over een organiserend wielercomité, nl. Wielercomité Beernem. Dit comité, met als voorzitter Ignace Gernaey, is gegroeid uit Vélosport Reigerlo. Deze vereniging werd reeds in 1964 opgericht door meester Albert Vermeire, die samen met Wilfried De Rudder, Sergeant en Robert De Mey heel wat organiseerden.


Ook nu is Wielercomité Beernem nog zeer actief als organisator van wielerevents: bv. de voorjaarskoers aan café De Bolzak, de 15 augustuskoers aan café Sint-Lucas, de wielerproeven voor miniemen en aspiranten in het Bargepark, enz.


Ook op vlak van cyclocross is Wielercomité Beernem actief, met de jaarlijkse organisatie van de cyclocross voor miniemen en aspiranten (in oktober naast sporthal Drogenbrood) en de gekende cyclocross trofee ‘de Vlaamse Crosscup’ op 2de kerstdag.Van BMX tot cyclocross


Vanuit die rijke Beernemse wielercultuur is het dan ook niet verwonderlijk dat destijds (2011), bij de opmaak van het inrichtingsplan van sportpark Drogenbrood, ruimte voorzien werd voor de aanleg van een BMX-piste. Toenmalig schepen van sport, Jos Sypré, zat op het spoor van BMX omdat de Wielerbond Vlaanderen, samen met de Vlaamse Wielerschool al een tijdje actief op zoek was naar gemeenten en steden die bereid waren een officieel BMX parcours aan te leggen.


Helaas werden deze plannen niet gesteund door de toenmalige coalitie-partner N-VA. Jos Sypré bleef toch doorzetten, en schakelde van BMX over naar cyclocross. Na de inhuldiging van de atletiekpiste (september 2016) broedde hij samen met Wielercomité Beernem verder op de uitwerking van een permanent cyclocrossparcours. Het grondverzet van de werken voor de atletiekpiste hadden immers, net zoals destijds bij de bouw van de sporthal, wat heuvels in Drogenbrood gecreëerd die een ideale basis vormden voor een cyclocrossparcours.

Want, bij de aanleg van sporthal Drogenbrood in 2012-2013, werd het grondverzet succesvol omgebouwd tot een pop-up fietscrossparcours (onder de expertise-vleugels van Wielercomité Beernem i.s.m. Bertje Vermeire, Sven Vanthourenhout en Kenneth Van Compernolle).

Dit parcours werd daarna door het Wielercomité Beernem gretig gebruikt voor de organisatie van cyclocrossen voor jongeren. Ook veel jonge individuele fietsers maakten graag gebruik van het heuvelachtig fietscircuit. Dit tijdelijk parcours verdween echter voor de aanleg van de atletiekpiste.Van een pop-up cyclocrossparcours tot een permanent parcours


Door deze succesvolle ervaringen was zowel bij het gemeentebestuur als bij het Wielercomité Beernem de wens gegroeid om werk te maken van een permanent cyclocrossparcours.

Het ideale moment kwam er aan! Want bij de aanleg van de atletiekpiste in 2016 was er opnieuw grondverzet, waardoor er opnieuw de mogelijkheid aanwezig was om (deze keer) een definitief cyclocrossparcours te creëren op de (in het inrichtingsplan) voorziene plaats.

Ondertussen gaf Sven Vanthourenhout (nadat hij in maart 2016 zijn actieve cyclocrosscarrière afsloot) ook vaak trainingen voor jonge veldrijders aan de oevers van het kanaal en in het gemeentelijke park Kleuterweelde. Maar dit bleek geen ideaal trainingsparcours te zijn omdat deze locaties al druk ingenomen worden door wandelaars en andere fietsers.

De nood om in ‘fietsgemeente Beernem’ over een permanent cyclocrossparcours te beschikken was in elk geval voor alle betrokkenen duidelijk.