Uniek in West-Vlaanderen: cyclocrossparcours Drogenbrood!


Patricia Waerniers (schepen van sport), burgemeester Jos Sypré en Beernems cyclocross-icoon en tevens bondscoach cyclocross Sven Vanthourenhout kijken toe hoe de jonge cyclocrossers het nieuwe parcours inrijden op de officiële opening van 23 augustus 2019.

Met de uitbouw van een permanent ‘technisch’ parcours in Drogenbrood biedt de gemeente Beernem de vele cyclocrossers (en ook BMX-ers en mountainbikers) de mogelijkheid om hun technische vaardigheden aan te scherpen.”,

kondigt schepen van sport Patricia Waerniers trots aan.

“Voor de realisatie van dit cyclocrossparcours kon ik verder bouwen op de stevige basis, die voormalig schepen van sport, Jos Sypré, had gelegd. Bovendien kon de sportdienst Beernem rekenen op enerzijds de inbreng van de knowhow van Wielercomité Beernem o.l.v. voorzitter Ignace Gernaey en anderzijds de deskundigheid en expertise van onze Beernemse cyclocross-iconen Sven Vanthourenhout, tevens bondscoach cyclocross, en Kenneth Vancompernolle.”


Het cyclocrossparcours Drogenbrood kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de Beernemse Sportdienst en Technische Dienst en Wielercomité Beernem en met de inbreng van de knowhow van voormalige Beernemse cyclocrossers Kenneth Van Compernolle en Sven Vanthourenhout. Op de foto (van links naar rechts) Ricardo Naeyaert (sportdienst), Kenneth Van Compernolle en Sven Vanthourenhout, Dany Vandenbussche en Ignace Gernaey van Wielercomité Beernem, Steven Depoortere en Tamara De Pauw (sportdienst), en Patricia Waerniers (schepen van sport).

Fietsgemeente Beernem


Beernem heeft heel wat fietsliefhebbers. Naast de vele individuele (niet in een club verbonden) fietsers, zijn ook vele Beernemnaars aangesloten in één van onze 4 wielerclubs: Forza8330, WTC Sint-Joris wielertoerisme, Trisport Pharma Cycling & triatlon team en WTC Velosport Oedelem.


Maar Beernem heeft ook een grote traditie in cyclocross met toppers als Bertje Vermeire, Eric De Bruyne, Kenny Vanlaere, Kenneth Vancompernolle en Sven Vanthourenhout, sinds augustus 2017 ook bondscoach cyclocross.
Een gezellig groepje op de officiële opening (23 augustus 2019). (van links naar rechts) schepen Ruben Strobbe, schepen van sport Patricia Waerniers, Beernems cyclocross-icoon Bertje Vermeire, voormalig Beernemse wielrenner Jacky Coene, Tom Van De Keere van triatlon-en fietsspeciaalzaak A Bloc in Beernem, Nico De Bel (voorzitter sportraad Beernem).

Een bijkomende troef voor ‘fietgemeente Beernem’ is dat we ook beschikken over een organiserend wielercomité, nl. Wielercomité Beernem. Dit comité, met als voorzitter Ignace Gernaey, is gegroeid uit Vélosport Reigerlo. Deze vereniging werd reeds in 1964 opgericht door meester Albert Vermeire, die samen met Wilfried De Rudder, Sergeant en Robert De Mey heel wat organiseerden.


Ook nu is Wielercomité Beernem nog zeer actief als organisator van wielerevents: bv. de voorjaarskoers aan café De Bolzak, de 15 augustuskoers aan café Sint-Lucas, de wielerproeven voor miniemen en aspiranten in het Bargepark, enz.


Ook op vlak van cyclocross is Wielercomité Beernem actief, met de jaarlijkse organisatie van de cyclocross voor miniemen en aspiranten (in oktober naast sporthal Drogenbrood) en de gekende cyclocross trofee ‘de Vlaamse Crosscup’ op 2de kerstdag.Van BMX tot cyclocross


Vanuit die rijke Beernemse wielercultuur is het dan ook niet verwonderlijk dat destijds (2011), bij de opmaak van het inrichtingsplan van sportpark Drogenbrood, ruimte voorzien werd voor de aanleg van een BMX-piste. Toenmalig schepen van sport, Jos Sypré, zat op het spoor van BMX omdat de Wielerbond Vlaanderen, samen met de Vlaamse Wielerschool al een tijdje actief op z