top of page

Tentoonstelling 'Wonnebronne: 40 jaar toneelgeschiedenis'


Toneelvereniging Wonnebronne werd in 1979 opgericht door een groep toneelliefhebbers. We zijn nu 40 jaar later... en Wonnebronne is er nog steeds: alive and kicking!

“Ik ben er … en blijf er”. Dat was veertig jaar geleden het eerste toneelstuk dat Wonnebronne op de planken bracht in de Beernemse zalen. De naam van het stuk was alleszins treffend gekozen! Dankzij Wonnebronne kunnen we in Beernem terugblikken op 40 jaar amateurtoneel!


40 jaar Wonnebronne! Een verjaardag zoals deze kan niet onopgemerkt voorbij gaan. Ik ben daarom, als schepen van cultuur, heel blij dat toneelgezelschap Wonnebronne een tentoonstelling organiseert om terug te blikken op 40 jaar amateurtoneel in Beernem. Het is een unieke overzichtstentoonstelling omtrent het bestaan van Wonnebronne, van de prille begindagen tot nu.


Patricia Waerniers (schepen van erfgoed):

"Als gemeente zijn we Wonnebronne heel dankbaar om al zovele jaren een belangrijke rol te spelen in de uitbouw van de podiumkunsten in Beernem!"


Praktische info over de tentoonstelling


De tentoonstelling 'Wonnebronne: 40 jaar toneelgeschiedenis in Beernem' is een ideale gelegenheid om het zorgvuldig bewaarde erfgoed van deze vereniging te bewonderen; affiches, foto’s, video’s, krantenknipsels, kostuums, rekwisieten, maquettes, decorstukken… dat alles en nog veel meer passeren de revue!


Ontdek alles over de rijke geschiedenis van Wonnebronne, van de oorsprong van de naam tot aan het ontstaan van onze jongerenwerking Jacta! en de recente stukken toe.Wonnebronne: wie zijn ze?


Toneelvereniging Wonnebronne werd in 1979 opgericht door een groep toneelliefhebbers afkomstig van binnen en buiten de gemeente Beernem.

In 1979 deed ingeweken Oedelemnaar Johan Bastiaensen een oproep om een nieuwe toneelkring op te richten, in opvolging van het ter ziele gegane “Kunst adelt”.


De stichter Johan Bastiaensen aan het woord op de openingreceptie van de tentoonstelling (op 6 september 2019).

Johan vond al gauw een medestander in Valère Vandeweghe en onder hun impuls zag Wonnebronne het levenslicht. De nieuwe toneelvereniging kende van in het begin heel wat succes met toneelstukken die doorheen Groot-Beernem werden opgevoerd. Sindsdien is Wonnebronne uitgegroeid tot een gevestigde waarde in het verenigingsleven van de gemeente.


Opening van de tentoonstelling: leden van het gemeentebestuur in het gezelschap van huidig Wonnebronne-voorzitter Serge Piret. (van links naar rechts) schepen Claudio Saelens, gemeenteraadsleden Anja Coens en Martine De Roo, schepen van cultuur Patricia Waerniers, gemeenteraadslid Kurt Vanneste, voorzitter Serge Piret, schepen Vicky Reynaert en burgemeester Jos Sypré.

De naam Wonnebronne is ontleend aan een versregel uit een gedicht van Guido Gezelle en betekent zoveel als “bron van vreugde”. Trouw aan de betekenis van haar naam, wil Wonnebronne een bron van vermaak zijn voor iedereen met een hart voor toneel en podiumkunsten.
Wat doet Wonnebronne al 40 jaar lang?


Wonnebronne is een amateurtoneelvereniging die open staat voor jong en oud. Sinds haar opri