top of page

Tentoonstelling 'Wonnebronne: 40 jaar toneelgeschiedenis'


Toneelvereniging Wonnebronne werd in 1979 opgericht door een groep toneelliefhebbers. We zijn nu 40 jaar later... en Wonnebronne is er nog steeds: alive and kicking!

“Ik ben er … en blijf er”. Dat was veertig jaar geleden het eerste toneelstuk dat Wonnebronne op de planken bracht in de Beernemse zalen. De naam van het stuk was alleszins treffend gekozen! Dankzij Wonnebronne kunnen we in Beernem terugblikken op 40 jaar amateurtoneel!


40 jaar Wonnebronne! Een verjaardag zoals deze kan niet onopgemerkt voorbij gaan. Ik ben daarom, als schepen van cultuur, heel blij dat toneelgezelschap Wonnebronne een tentoonstelling organiseert om terug te blikken op 40 jaar amateurtoneel in Beernem. Het is een unieke overzichtstentoonstelling omtrent het bestaan van Wonnebronne, van de prille begindagen tot nu.


Patricia Waerniers (schepen van erfgoed):

"Als gemeente zijn we Wonnebronne heel dankbaar om al zovele jaren een belangrijke rol te spelen in de uitbouw van de podiumkunsten in Beernem!"


Praktische info over de tentoonstelling


De tentoonstelling 'Wonnebronne: 40 jaar toneelgeschiedenis in Beernem' is een ideale gelegenheid om het zorgvuldig bewaarde erfgoed van deze vereniging te bewonderen; affiches, foto’s, video’s, krantenknipsels, kostuums, rekwisieten, maquettes, decorstukken… dat alles en nog veel meer passeren de revue!


Ontdek alles over de rijke geschiedenis van Wonnebronne, van de oorsprong van de naam tot aan het ontstaan van onze jongerenwerking Jacta! en de recente stukken toe.



Wonnebronne: wie zijn ze?


Toneelvereniging Wonnebronne werd in 1979 opgericht door een groep toneelliefhebbers afkomstig van binnen en buiten de gemeente Beernem.

In 1979 deed ingeweken Oedelemnaar Johan Bastiaensen een oproep om een nieuwe toneelkring op te richten, in opvolging van het ter ziele gegane “Kunst adelt”.


De stichter Johan Bastiaensen aan het woord op de openingreceptie van de tentoonstelling (op 6 september 2019).

Johan vond al gauw een medestander in Valère Vandeweghe en onder hun impuls zag Wonnebronne het levenslicht. De nieuwe toneelvereniging kende van in het begin heel wat succes met toneelstukken die doorheen Groot-Beernem werden opgevoerd. Sindsdien is Wonnebronne uitgegroeid tot een gevestigde waarde in het verenigingsleven van de gemeente.


Opening van de tentoonstelling: leden van het gemeentebestuur in het gezelschap van huidig Wonnebronne-voorzitter Serge Piret. (van links naar rechts) schepen Claudio Saelens, gemeenteraadsleden Anja Coens en Martine De Roo, schepen van cultuur Patricia Waerniers, gemeenteraadslid Kurt Vanneste, voorzitter Serge Piret, schepen Vicky Reynaert en burgemeester Jos Sypré.

De naam Wonnebronne is ontleend aan een versregel uit een gedicht van Guido Gezelle en betekent zoveel als “bron van vreugde”. Trouw aan de betekenis van haar naam, wil Wonnebronne een bron van vermaak zijn voor iedereen met een hart voor toneel en podiumkunsten.




Wat doet Wonnebronne al 40 jaar lang?


Wonnebronne is een amateurtoneelvereniging die open staat voor jong en oud. Sinds haar oprichting in 1979 streeft Wonnebronne ernaar om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Dat weerspiegelt zich in de keuze van onze stukken: van blijspelen, kluchten tot tragedies. In de beginjaren werd toneelopvoeringen in de verschillende deelgemeentes van Beernem opgevoerd: bv. in zaal Sinjo in St-Joris, in zaal Reigerlo Beernem, in de gemeenteschool in Oedelem... Toen het ontmoetingscentrum OC Kleine Beer werd gebouwd, was dat voor Wonnebronne uiteraard een mooie zaak. Vooral de theaterzaal was een welgekomen optimalisatie. Maar toch koos Wonnebronne ervoor om hun activiteiten niet te beperken tot die theaterzaal alleen. Regelmatig wordt op locatie gespeeld: bv. met de jongerenwerking Jacta, of bij lokale evenementen, zoals bv. kerst- of jaarmarkten of themadagen in het landschapspark Bulskampveld. Op die manier blijft Wonnebronne heel toegankelijk voor alle inwoners van Beernem.



In de veertig jaar sinds haar ontstaan zijn verschillende generaties uit Beernem en daarbuiten betrokken geweest bij de werking van toneelvereniging Wonnebronne:

- als publiek

- als speler, regisseur, of medewerker voor of achter de schermen

- als bestuurslid


Ook Riet Muylaert stond ooit nog op de planken bij Wonnebronne! Op de openingsreceptie van de tentoonstelling (6 september 2019) konden de aanwezigen genieten van enkele nummers.



Toneelgemeente Beernem


In de 40 voorbije jaren waren heel wat memorabele momenten, heel wat mijlpalen in de werking van de vereniging. Enkele belangrijke momenten van de voorbije jaren:


  • In 2005 werd de toenmalige feitelijke vereniging omgevormd tot vzw.

  • In 2011 werd de gemeente Beernem, dankzij de vele inspanningen van en de goede samenwerking met Wonnebronne, door Opendoek Vlaanderen vereerd met de titel van “Toneelgemeente 2011”

  • en in 2011 werd ook de jongerenwerking Jacta opgestart!



Jongerenwerking Jacta!


In 2011 werd binnen de schoot van Wonnebronne een jongerenwerking opgestart. Dit project kreeg de naam Jacta! mee, wat staat voor Jong Acteertalent. De bedoeling hiervan is om jonge mensen warm te maken voor het toneelgebeuren en hen de kans te geven samen met leeftijdsgenoten podiumervaring op te doen.



Met de komst van Jacta! is de traditie ontstaan om ieder voorjaar een jongerenproductie te brengen. Het najaar is voorbehouden aan het volwassentoneel.

bottom of page