Ontdek op de Mini-expo in de bibliotheek meer over onze 'Vlaamse Meesters'!


"Met de rondreizende mini-expo 'Vlaamse Meesters' van Toerisme Vlaanderen willen we ook onze inwoners de kans geven om de Vlaamse Meesters beter te leren kennen.", aldus schepen van cultuur & bibliotheek Patricia Waerniers.

Tien hedendaagse kunstenaars uit verschillende disciplines gaan in dialoog met de klassieke Vlaamse meesters. In de rondreizende tentoonstelling “expo Vlaamse Meesters”, nu te bekijken in de bibliotheek, ontdek je waarom werken van Rubens, Brueghel, Van Eyck, Van Dyck enzoverder hedendaagse kunstenaars aanspreken.

Deze hedendaagse personen gaan in dialoog met de oude Vlaamse Meesters: ze hebben elk een ander favoriete meesterwerk en zijn allen om hun eigen redenen weg van de klassieke Vlaamse Meesters, maar over één ding zijn ze het roerend eens: het vakmanschap van Rubens en zijn collega-Vlaamse Meesters is werkelijk ongezien. De erfenis van de klassieke Vlaamse Meesters is vandaag de dag nog steeds springlevend én nog steeds een inspiratiebron voor de huidige generatie kunstenaars.


Onze oude Vlaamse Meesters


Vlaanderen is de bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur. Daar mogen we best fier op zijn! Al sinds de Middeleeuwen dwingen de Vlaamse Meesters internationaal bewondering af met hun vakmanschap, creativiteit en technische innovaties. Meer bepaald gaat het om Rubens, Bruegel en de Vlaamse Primitieven, waaronder van Eyck. Ruim 250 jaar lang, van de 15de tot ver in de 17de eeuw, was Vlaanderen in West-Europa een boegbeeld voor schone kunsten en dé inspiratiebron voor bekende kunstbewegingen uit die tijd zoals Barok, Renaissance en de Vlaamse primitieven.

Meer info over de Vlaamse Meesters:

https://www.toerismevlaanderen.be/VlaamsemeestersBaanbrekend vakmanschap


De Vlaamse Meesters beschikten over een baanbrekend vakmanschap. Door dit vakmanschap, hun creativiteit en ondernemerschap hebben ze zich destijds kunnen onderscheiden van hun tijdgenoten. Van Eyck perfectioneerde als eerste de techniek van het schilderen met olieverf. Hij keek naar de wereld en had oog voor details. Dit vinden we terug in zijn schilderijen. Bruegel was één van de grootste landschapsschilders uit de geschiedenis. Zijn landschappen en boerentaferelen getuigen van z