top of page

Kunstexpo: Conversatie Perignem / Atelier Arena




Komende zomer worden de inwoners (en bezoekers) van Groot-Beernem getrakteerd op een mooie tentoonstelling met keramische kunst in het Schepenhuys. De Cultuurdienst zorgt voor een exceptionele en puike kunst-expo, geheel passend in Oedelem met zijn rijke klei-geschiedenis.


Conversatie tussen twee Beernemse keramiekateliers


Twee Beernemse keramiekateliers, Perignem en Atelier Arena, voeren een conversatie met elkaar en met het verleden. In de exporuimte van het Schepenhuys ontmoet keramiek van de 20ste eeuw dat van de 21ste eeuw.



Perignem was jarenlang dé referentie van de keramische kunst in België. Elisabeth Vandeweghe laat ons nogmaals kennis maken met de intussen iconische werken.

Hiernaast vind je meer info (uit de brochure Open Monumentendag 2008) over de geschiedenis van Perignem.






De jonge Ann-Sophie Ververken en Renaat Steurbaut werken in hun Atelier Arena met oervormen waarop ze hun eigen visie op functie en esthetiek loslaten. Dit resulteert in functionele keramiek die de primaire functie overstijgt.


Het schepencollege op bezoek bij Atelier Arena, met 3de van links Ann-Sophie Ververken en rechts Renaat Steurbaut.


Opgegraven aardewerk


Om de lange geschiedenis van keramiek in onze gemeente duidelijk te maken, zal Raakvlak ook aardewerk (uit de Romeinse Tijd en Middeleeuwen) opgegraven in onze gemeente, toevoegen aan de expo. Dat de keramische nijverheid ook in onze contreien van alle tijden is, wordt aldus aangetoond.

Ter info: Raakvlak doet momenteel ook diepgaander onderzoek over aardewerk dat opgegraven is op 3 sites in Beernem. We zien al uit naar de resultaten hiervan!



Oedelem en klei...


Het bakken van stenen was dankzij de aanwezige klei eeuwenlang een Oedelemse nijverheid. Van in de vroege middeleeuwen en wellicht zelfs vroeger werden in Oedelem stenen gebakken.

In 1308 vinden we de eerste vermelding van tegelbakkerijen te Oedelem. Deze tegelbakkerijen moeten waarschijnlijk worden gezien in het kader van een lokale traditie, die naar alle waarschijnlijkheid teruggaat tot de Romeinse tijd (gezien de talrijke vondsten).

De pottenbakkers van de «Potterie» te Brugge kwamen in de Middeleeuwen klei delven te Oedelem (waar nu de hoeve De Potterie staat).


Het bekende «Prinsenhof» te Brugge werd gebouwd ‑ in de vijftiende eeuw ‑ met stenen (= teghele omme te maetsen of te muerene) uit de steenbakkerijen te Oedelem. Ook wordt beweerd dat de Halletoren te Brugge zou gebouwd zijn met stenen, gebakken uit klei van de Oedelemse «Tichelhoogte».


Hier zie je laatste restanten van de oude steenbakkerij “Tuileries de Briqueteries d’Oedelem”. Enkel de machinekamer bleef bewaard. De directeurswoning, de droogloodsen, de tramsporen en de arbeiderswoningen zijn intussen verdwenen.

De laatste steenbakkerij werd in 1968 gesloten te Oedelem, het einde van een oude traditie...

Zelfs de eens zo bloeiende industriële steenbakkerij ‘Briquetteries et Tuileries d’Oedelem’ heeft de moderne tijden niet overleefd. De machinekamer met de sinds 1986 beschermde armgasmotor, gasogeeninstallatie en dieselmotor is de stille getuige van de gloriedagen van de steenbakkersstiel.



Praktische informatie over de expo


De gratis zomerexpo loopt in Het Schepenhuys van vrijdag 21 juni tot woensdag 28 augustus.

Openingsuren: maandag tot vrijdag (van 10-12u en 13u30-16u30)

En in juli en augustus ook op zaterdag, zon-en feestdagen (van 10u-15u).


Keramiek in Atelier Arena



bottom of page