top of page

Huldiging Europees atletiekkampioen Erik Leyseele


Europees Kampioen Erik Leyseele kreeg een welverdiende huldiging in het gemeentehuis, in de aanwezigheid van familie, leden van de sportraad en gemeenteraad en van het bestuur van Atletiekclub Beverhout. Op de foto (van links naar rechts): kleinkinderen Lauren, Wout en Lisa Leyseele, echtgenote Leona Lagrou, Erik Leyseele, kleinkinderen Nore en Sam Leyseele, gemeenteraadslid Piet De Rycke, schepen van sport Patricia Waerniers, gemeenteraadslid Anja Coens en burgemeester Jos Sypré.

De 71-jarige Beernemnaar Erik Leyseele werd op de European Masters Athletics Championships in september 2019 Europees Kampioen in de 4km Cross Country. Voor deze topprestatie werd Erik vandaag gehuldigd in het gemeentehuis door burgemeester Jos Sypré en schepen van sport Patricia Waerniers.

Proficiat Erik en nog veel gezonde jaren…en vele titels. Beernem is trots op jou!
Geboren en getogen Beernemnaar Erik Leyseele


Erik Leyseele is een geboren en getogen Beernemnaar. De grootouders van Erik, Henri Leyseele en Cordula Vanhaecke, woonden in de Puipaert.

De grootouders van Erik Leyseele: Henri Leyseele en Cordula Vanhaecke.

Ooit kreeg een ‘Leyseele’ al een speciale huldiging…en het was die Henri! Hij werd immers na de Eerste Wereldoorlog “gedecoreerd met het oorlogskruis wegens zijn moed en toewijding waarvan hij blijk heeft gegeven bij zijn lange aanwezigheid op het front”. Henri streed niet minder dan 4 jaar aan het front bij het 1ste regiment ‘jagers te voet’ in de meest onmenselijke omstandigheden. Hij heeft (zoals op de oorkonde vermeld) deel genomen aan de gevechten van Luik, Haecht, Breendonk, Lokeren, Lombardsijde, Pervijze, Merkem, Westrozebeke, Oostnieuwkerke, en aan de aanval van het afleidingskanaal der Leie. Voor deze moedige prestaties mocht Henri een Oorlogskruis ontvangen op 16 november 1919.

De oorkonde voor Henri Leyseele n.a.v. de decoratie met het Oorlogskruis.

En toeval of niet: het is precies 100 jaar geleden dat grootvader Henri Leyseele werd gehuldigd. En nu valt die eer te beurt aan kleinzoon Erik wegens zijn bijzondere atletiekprestaties.

De familie Leyseele heeft duidelijk het doorzettingsvermogen van de (bed-)(over-)grootvader Henri met het DNA meegekregen! Het is een doorzettingsvermogen dat de ‘Leyseele’s’ typeert: kunnen afzien, diep kunnen gaan, niet plooien… Niet voor niks hoorden we al zeggen: “De ‘Leyseelkes’ zijn doorzetters , ze geven nooit op”…


De thuis van Erik Leyseele was in de Rodenbachstraat: bij vader Maurice Leyseele en moeder Maria Debaene. Maurice en Maria trouwden in 1938. Beide waren kranige mensen die een gezegende leeftijd hebben kunnen bereiken. Het koppel kreeg 3 zonen: Daniel, Erik en Robert. En de 3 broers gingen met het levensmotto van echte ‘Leyseele’s’ door het leven: in wat ze deden, gingen ze door, wilden ze de beste zijn. Daniel als kunstenaar, Robert brak een record als treinmachinist met de langste trein en Erik rijgt vele titels aan elkaar in de atletiek.

Als jonge kerel was het bij Erik al duidelijk dat hij zeer atletisch was en in alle sporten zijn mannetje kon staan, ook in het leger. Maar helaas mocht lopen & sporten niet van moeder: er moest gewerkt worden. We zullen het natuurlijk nooit weten… maar mocht Erik van op jonge leeftijd zijn talent voluit hebben kunnen ontwikkelen, dan had hij volgens kenners misschien wel een carrière kunnen uitbouwen zoals een William Van Dijck of een Vincent Rousseaux… Want we kunnen nu immers vaststellen dat Erik vroegere grote kampioenen zoals bv. Omer Vannoten (met Belgische records op de 10 en 20km) nu heel vaak achter zich laat!

Erik Leyseele met zijn echtgenote Leona Lagrou.

Vervolgens trouwde Erik (in 1970) met Leona Lagrou: ook Beernemse, geboren in het Lindeveld. Leona’s broer Erik Lagrou en diens vrouw Maria zijn nu grote supporters van Erik en waren er bijvoorbeeld bij in Italië toen Erik Europees kampioen werd.

Erik en Leona bouwden hun leven verder uit en kregen 3 kinderen: Kris, Kurt en Jurgen.

De typische Leyseele-genen zijn ook bij de 3 broers aanwezig: Kris kon ook heel goed lopen en is nu een fervent tennisser, Kurt levert ook sterke loop-prestaties, en Jurgen is een fervent paaldanser, snowboarder en is ook veel met auto-tuning bezig.


Erik Leyseele met echtgenote Leona Lagrou en de 3 zonen (van links naar rechts: Kurt, Kris en Jurgen) op de trappen van het gemeentehuis in de aanwezigheid van burgemeester Jos Sypré en schepen Patricia Waerniers.


De atletiekcarrière van Erik


Pas op zijn 37ste ging Erik voor het eerst naar de atletiekclub (Beverhout AC). Dit deed hij samen met de kinderen. Vrij snel kon hij daar al goede prestaties neerzetten. Maar hij had ook de discipline om er keihard voor te gaan. Zo kon Erik, die toen in een 4-ploegensysteem werkte (eerst bij de Brugeoise en dan bij New Holland) zelfs nog na een late shift om 23u de loopschoenen aantrekken om te trainen. Dit toont aan dat hij kan afzien, vechtlust heeft, diep kan gaan… een echt competitiebeest.


Rond zijn 50ste is Erik even gestopt, maar door toedoen van de 3de generatie, de kleinkinderen dus, verscheen Erik opnieuw in de atletiekwereld. Toen kleinzoon Wout begon met de loopsport, begon ook zijn pa Kurt Leyseele opnieuw te lopen, gevolgd door grootvader Erik. Nu kunnen we dus op loopwedstrijden soms 3 generaties ‘Leyseele’s’ bewonderen!

Hieronder zie je (foto 1) zoon Kurt en kleinzoon Wout met Erik (foto 2) kleindochter Sam met Erik en (foto 3) kleindochter Lisa.En jawel, vrij snel na zijn break presteerde Erik opnieuw op topniveau; hij beleefde zijn 2de jeugd.

Typisch voor Eric is dat hij een veelzijdig loper is. Hij is succesvol in vele disciplines: in middellange en lange afstanden, in het pistelopen (800, 1500, 3000) en ook in berglopen (waarin hij op 25 mei 2019 voor de 3de keer Belgisch Kampioen werd !Erik Leyseele is dus een echte klasbak, met een palmares om u tegen te zeggen! Al de titels en records van Erik opsommen is onbegonnen werk; ter illustratie hieronder* zijn prestaties van het jaar 2018.


Ook het jaar 2019 is alweer een schitterend jaar waarin Erik onder andere voor de 3de keer Belgisch Kampioen Berglopen en ook Belgisch Kampioen 10km (M70+) werd.

Maar, de grote kers op de taart is de titel van Europees Kampioen 4km Cross Country M70+ op de European Masters Athletics Championships in het Italiaanse Venetië.
Eriks geheim recept om zo succesvol te zijn!


Na de huldiging vroegen we aan Erik ook wat zijn geheim is om zo succesvol te zijn?


Zijn antwoord was klaar en duidelijk:

1) trainingsarbeid leveren

2) jezelf goed verzorgen: bv. gezond eten (en daar zorgt zijn vrouw Leona met heel veel liefde voor: bv. een duifje)

3) je materiaal goed verzorgen: Erik loopt de belangrijke wedstrijden met spikes die meer dan 30 jaar oud zijn, maar die hij heel goed soigneert!

*Prestaties in 2018:


WK Malaga

 • o 6km cross country: 3de plaats

 • o 10km op de weg: 4de plaats

 • o 5000m piste: 4de plaats

· Belgisch Kampioenschap (categorie M70+)

 • o 200m piste: Belgisch Kampioen

 • o 400m piste: Belgisch Kampioen

 • o 1500m: Belgisch Kampioen

 • o 10km op de weg: Belgisch Kampioen

Belgisch Kampioenschap Veldlopen (categorie M70+)

 • o 2de plaats

Belgisch Kampioenschap (categorie M70+)

 • o 800m: 2de plaats

West-Vlaams Kampioenschap Veldlopen (M70+)

 • o 1ste plaats

West-Vlaams Kampioenschap 5-kamp (M70+)

 • o 1ste plaats

bottom of page