Gezondheidswandelingen in Oedelem


Schepen van sport Patricia Waerniers (links) bij de opstart van de 1ste gezondheidswandeling in Oedelem. Vijfde van links is Johan Verplancke, de initiatiefnemer van de gezondheidswandelingen in Oedelem.

Waar komt het begrip ‘gezondheidswandelingen’ vandaan?


“We gaan terug in de tijd naar Engeland waar dr. Bird voor zijn patiënten in zijn buurt wandelingen organiseert. Hij stelt daarbij vast dat heel wat patiënten qua gezondheid opmerkelijke vorderingen maken. Is dit te wijten aan deze regelmatige wandelingen? In samenspraak met de Universiteit van Oxford besluit hij dit wetenschappelijk te onderzoeken. Met regelmaat 30 minuten flink doorstappen, levert duidelijk gezondheidswinst op. Lou Verstraete, een West-Vlaamse kinesitherapeut-bewegingsconsulent, trekt naar Engeland om een kijkje te nemen bij Dr. Bird. In 2000 besluit hij om gelijkaardige wandelingen op te starten in Voormezele. Hiermee geeft hij de aftrap aan gezondheidswandelingen in Vlaanderen.”

(uit https://logolimburg.be/sites/default/files/materialfiles/Draaiboek%20GezWan%202012.pdf)Wat zijn gezondheidswandelingen?


Gezondheidswandelingen zijn wandelingen van 30 minuten in groep én onder begeleiding. De deelnemers stappen op eigen tempo een kwartiertje heen en een kwartiertje terug op een vastgelegd parcours. Het is niet hetzelfde als recreatief wandelen of fitnesswandelingen. Bij een gezondheidswandeling doe je aan ‘brisk walking’, wat betekent dat er een stevig tempo wordt aangehouden, waarbij je het lekker warm krijgt maar niet uitgeput raakt!

De basisprincipes zijn:

- Bij voorkeur 3 X 30 minuten per week

- Matig bewegen = bewegen zonder buiten adem te geraken

- Doorstappen op eigen tempo, zodat je nog gemakkelijk een gesprek kan voeren

- Gratis en inschrijven is niet nodig

(info te vinden op https://logobrugge-oostende.be/gezondheidswandeling)