top of page

Expo van Beernemse kunstenaar Mathias Claerhout


"Komende zomer kan de Beernemnaar de prachtige conceptuele werken van Beernemnaar Mathias Claerhout bewonderen in het Schepenhuys.", aldus een trotse schepen van cultuur Patricia Waerniers. De cultuurraad kon al een kijkje nemen. Op de foto (van links naar rechts): Carlos Croene (voorzitter cultuurraad), kunstenaar Mathias Claerhout, Conny Lambert (diensthoofd cultuur en erfgoed) en Patricia Waerniers (schepen van cultuur).

Deze zomer kan de Beernemnaar genieten van een prachtige expo van onze lokale kunstenaar Mathias Claerhout. Je kan z’n conceptuele werken bewonderen in de ondergrondse exporuimte aan de achterzijde van het Oedelemse Schepenhuys. Jawel, in de schaduw van het bronzen kunstwerk (de knotwilg met de uiltjes) van zijn vader (beeldend kunstenaar) Jef Claerhout, dat op de hoek van de Markt staat.Over Mathias Claerhout


Mathias Claerhout werd geboren in Brugge in 1973 en is als kunstenaar steeds zoekend naar de unieke zuiverheid in vorm en materiaal. Via een doorgedreven vakmanschap tast hij de grenzen van de materie af met als doel het bereiken van de ultieme fluïditeit in zijn ontwerpen. Deze zoektocht vertaalt zich in abstract sculpturale werken die zelf vragen naar een dialoog met de toeschouwer. Dus kom en ontdek….

Mathias is ontwerper van hedendaags meubilair. Hij is een self-made man die graag verschillende materialen samenbrengt, om zo tot esthetische producten te komen van zeer hoge kwaliteit. Mathias Claerhout verspreidt zijn binnen-en buitenmeubilair zowel in eigen land als op de internationale markt. De tuinmeubelcollectie van Mathias is een kunstwerk op zich. De creaties blinken uit in zowel originaliteit als functionaliteit.Een belangrijk ontwerp is de kwaliteitsvolle deckhopper. De deckhopper is een ultra moderne ligzetel met een strakke vormgeving maar heel functioneel. De naam is een combinatie van de woorden deckchair en Grasshopper, welke laatste naam hij dankt aan zijn lange slanke poten/armleuningen die sterk lijken op de achterpoten van een sprinkhaan.

Ook nog Claerhout!

Vele Beernemnaars passeren elke dag meermaals voorbij een kunstwerk van Mathias Claerhout: nl. in de Wingenesteenweg voor drukkerij Skwid.

In 2013 onthulden Skwid-zaakvoerders Wim Eelbode en Lieve Declercq dit mooie kunstwerk, dat een staaltje is van durf, creativiteit en technisch vernuft… woorden die uitstekend passen bij hun zaak. Voor dat kunstwerk inspireerde Mathias zich op een Möbius Ring: dat is een ruimtelijke structuur met slechts één vlak en één rand. Het is een tweedimensionele topologische structuur, dat driedimensioneel kan bestaan. Vroeger werd een dergelijke Möbiusband gemaakt bij de aandrijving van een motor en later vervangen door een ijzeren ketting.


Een ander prachtig kunstwerk van Mathias Claerhout bevindt zich in Brugge: nl. de jacobsladder. Dit kunstwerk is te vinden op het binnenplein van het bisschopshuis in Brugge.


De term Jakobsladder is ontleend aan het verhaal in de Genesis (28:10-22) in de Hebreeuwse Bijbel, waarin Jakob in een droom een ladder zag die tot in de hemel reikte en waarop Gods engelen afdaalden en opstegen. Deze “Stairway to heaven" (300 treden en 18m hoogte) heeft een grote symboliek in zich: de hemel bereik je niet zonder inspanning. De weg ernaartoe is lang. Sommigen zien er zelfs geen beginnen aan…Praktische informatie


Beernems kunstenaar Mathias Claerhout exposeert gans de zomer in Het Schepenhuys. De expo is vrij toegankelijk van 9 juli tot 6 september tussen 10.00 en 12.00 u en tussen 13.30 en 16.30 u. In het weekend en op feestdagen kan je er terecht tussen 10.00 en 15.00 u.


Comments


bottom of page