top of page

Cello-optreden in lekker klassiekHet muzikale concept ‘Lekker Klassiek’ werd op zondag 31 maart 2019 al voor de zesde keer georganiseerd in onze gemeente: nl. al voor de 2de keer in de St-Joriskerk. Lekker Klassiek betekent verwennerij voor de oren en de smaakpapillen, en werd in 2016 op initiatief van toenmalig schepen van cultuur Gijs Degrande (N-VA) voor het eerst georganiseerd. Het concept wordt nog steeds gesmaakt: een klassiek concert in een uniek historisch decor met als lekkere afsluiter een aperitiefje.


Voor het muzikale luik werkt de Cultuurdienst van Beernem samen met het Arte Amantifestival (http://www.arte-amanti.be/), waarvan Reinilde Leyers de Artistic Director is.

Reinilde Leyers in gesprek met cellist Karel Steylaerts en cultuurfunctionaris Conny Lambert


Arte Amanti werd in 2009 opgericht door violiste Reinilde Leyers.:

"Door een uniek en origineel concept wil Arte Amanti buitengewone concerten aanbieden op plaatsen die daar normaal geen toegang toe hebben en “onbekend is onbemind”! Door te decentraliseren kunnen we veel meer nieuwe bezoekers bereiken en mensen van alle leeftijden warm, ontroerd en enthousiast maken voor kamermuziek van internationale topkwaliteit wat onze langetermijnvisie is! De concerten van Arte Amanti zijn opgebouwd zoals rock- of popconcerten. Ze beginnen met een ‘voorprogramma’ door jonge, uitzonderlijke talenten met aansluitend een ‘hoofdact’ door internationale artiesten. Het festival programmeert dit jaar 9 laureaten van de Koningin Elisabeth Wedstrijd (KEW), 3 laureaten van de Tchaikovsky Competitie (Moskou) , een laureaat van de Internationale David Popper Competition 2016 ( Boedapest), de winnaar van de Enescu competitie piano 2017 (Boekarest), de winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2017 en verschillende Artists in Residence in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Het voorprogramma door supertalenten geeft deze jongeren de kans om ervaring op te doen en is een bijkomende reden voor mensen om bij elkaar te komen en samen te genieten tijdens en na het concert op de receptie met voltallig publiek en alle artiesten. Zo probeert Arte Amanti om niet louter cultureel maar ook maatschappelijk een bijdrage te leveren. Sinds 2009 zijn de 5 concerten uitgegroeid tot 23 in heel Vlaanderen. Daarvoor werkt Arte Amanti nauw samen met de stads- en gemeentebesturen, culturele verenigingen en muziekacademies om een zo groot mogelijk publiek van alle leeftijden te bereiken.”


De 6de editie van Lekker Klassiek was opnieuw een muzikale voltreffer: het Tansman Cello Quartet (https://www.facebook.com/TansmanCelloQuartet/) kon het publiek zeker en vast beroeren. Ook de performance van het jong talent, gitarist Thijs De Munck van buurgemeente Aalter, kon het publiek bekoren.


Het Tansman Cello Quartet, twee Belgische (Didier Poskin en Karel Steylaerts), een Albanese (Marinela Doko) en een Braziliaanse cellist (Fernando Lima de Albuquerque), troffen elkaar in 2010 tijdens het Festival Violoncello en Folie in Briançon, in de Franse Alpen. Sindsdien treden ze op in België en Frankrijk en brachten in 2015 hun eerste CD ‘Légende’ uit.

De vier cellisten van het Tansman Cello Quartet bezitten de kwaliteit om de verschillende kanten van de cello te belichten. Het ensemble klinkt enerzijds als een intiem kwartet maar kan ook stralen als een volledig strijkorkest. Een bijkomende troef zijn de animerende intermezzo’s van Karel Steylaerts, waarbij hij aantoont niet alleen muzikale talenten te hebben maar ook over de gave van het woord te beschikken.

Bart De Beukelaer (lid van de Raad van Beheer OC Kleine Beer) in gesprek met de Braziliaanse celliste Fernando Lima de Albuquerque

Comments


bottom of page