top of page

Boekstart-dag in bib BeernemOp zaterdag 18 mei 2019 organiseert Iedereen Leest voor het eerst een Boekstart-dag! De bedoeling is om er een jaarlijks terugkerend feest voor baby’s en peuters van te maken. Op de Boekstart-dag worden heel wat bibs in Boekstart-gemeentes voor één dag omgetoverd tot een paradijs voor de allerjongsten.


Beernem Boekstart-gemeente!


Uiteraard doet de bibliotheek van Beernem met veel enthousiasme mee met een eigen programma! Beernem is immers al jaren een Boekstartgemeente (vroeger beter gekend als “boekbabygemeente”) met een aantrekkelijk bibliotheekaanbod voor de allerkleinsten.


We heten alle baby’s en peuters tot 3 jaar en hun (groot)ouders op zaterdag 18 mei extra welkom in onze bibliotheek en bieden graag volgend aantrekkelijk programma aan:

  • Doorlopend 9.30u-12.30u: klauter- en speelparadijs voor baby’s en peuters

  • 10u: peuteryoga voor kinderen van 1,5 tot 3 jaar

  • 11u: muziek op schoot voor ouders met baby's (vanaf 6 maanden)

  • Tussen de activiteiten door is er tijd en ruimte om volop de baby- en peuterboeken te ontdekken.


“Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. Wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen.”


Zoontje Andres tussen de boekjes (2010).

Doelstelling van Boekstart


Boekstart wil (groot-)ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Dat is leerrijk én gezellig. De woordenschat van baby’s en peuters die veel woorden horen, groeit razendsnel. Bovendien leert je kind niet alleen meer maar ook andere woorden wanneer er boeken aan te pas komen. En er is meer. Als je al vanaf heel jong met je kind praat en samen in boekjes kijkt, heeft hij het later makkelijker op school. Dat is zelfs bewezen.

Maar bovenal is samen in boekjes kijken gezellig. Dicht bij mekaar zitten, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen... Het versterkt de band tussen ouders en kinderen. Het is pure ‘kwaliteitstijd’, goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid. (uit https://www.boekstart.be/wat-boekstart)
‘Lezen is goed voor je’ – het is een vaak herhaalde boodschap die je als kind van ouders, leerkrachten en bibliothecarissen meekreeg. Ook vanuit wetenschappelijke hoek onderstrepen veel onderzoeken het belang van lezen op verschillende vlakken: van een rijkere woordenschat tot sociale ontwikkeling en misschien zelfs tot langer leven. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen vind je hier:Historiek van Boekstart


Boekbaby’s, de voorloper van Boekstart, startte in 2005 als pilootproject in tien Vlaamse steden en gemeenten. Het programma werd in het leven geroepen om gezinnen met baby’s en peuters bewust te maken van het plezier dat je samen al heel vroeg kan beleven met boekjes. Voorlezen is gezellig én leerrijk. Het programma zorgt ook voor een vroege kennismaking met de bibliotheek.


Tijdens de volgende jaren bleef het programma groeien en werd het o.a. door de Provincie West-Vlaanderen en de Provincie Limburg financieel ondersteund. 2017 werd een kantelmoment. Sven Gatz, minister van Cultuur, Jeugd en Media, besliste om Boekstart structureel te ondersteunen zodat elke gemeente de kans kreeg om in te stappen. Ook de nieuwe naam Boekstart en de bijhorende nieuwe huisstijl zagen dat jaar het levenslicht.


Boekstart werd geïnspireerd door het programma Bookstart dat al sinds 1992 succesvol loopt in Groot-Brittannië. Intussen zijn er wereldwijd in heel wat landen gelijkaardige programma’s, waaronder ook bij onze buren in Nederland.

Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.

bottom of page