Bibliotheek zet bijen in de kijker!Beernemse bib zet deze zomer bijen in de kijker.!

#bijenvriendelijkstegemeente2017 #bijenwerkgroepBeernem #zakboekvoordebijentuin


Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Het zorgt dus voor de bestuiving en dus voor verse groenten en fruit.

Maar helaas: al gedurende enkele jaren is de bijensterfte in onze streken opmerkelijk hoog. Dat het met de bijen niet goed gaat, hoeft al lang geen betoog meer.


We kunnen er wel iets aan doen: we kunnen allemaal bijdragen tot het behoud van de bijen door o.a. bijvriendelijke planten in onze tuin te zetten.


Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid zet al een aantal jaar via enkele gerichte acties zoals de Vlaamse ‘Week van de Bij’ deze problematiek in de kijker.Bijenwerkgroep Beernem


Maar ook als gemeente dragen we hierin verantwoordelijkheid!

Daarom nam ook Beernem eind 2014 initiatief. Vertegenwoordigers uit de gemeentelijke milieuadviesraad, Regionaal Landschap Houtland en het gemeentebestuur sloegen onder leiding van schepen Claudio Saelens (toen o.a. bevoegd voor milieu) de handen in elkaar door de oprichting van een gemeentelijke bijenwerkgroep.