top of page

Beernemse schrijfster Kristien Dieltiens stelt 2 nieuwe boeken voor!


Schepen van cultuur en bibliotheek: "Onze getalenteerde en succesvolle Beernemse schrijfster Kristien Dieltiens stelt op zaterdag 4 december haar twee nieuwste boeken (De Wolkeneters en Lilah Onderweg) aan het Beernemse publiek voor."

Op zaterdag 4 december om 10u30 stelt Kristien Dieltiens zelf haar twee nieuwe boeken voor in de bibliotheek van Beernem. Ze zal voorlezen uit De Wolkeneters, een nieuwe verhalenbundel over reuzen van overal. Nadien is er de mogelijkheid om een boek te kopen. De auteur zal je boek persoonlijk signeren. Dat mag je niet missen!


Wie is Kristien?


Kristien Dieltiens (°1954), opgegroeid in een gezin met 6 kinderen in Edegem, studeerde voor leerkracht lager onderwijs. Ze verhuisde in 1982 naar Beernem.

In 1997 debuteert Kristien als auteur met een voorleesprentenboek ‘De gouden bal’. Haar tweede boek, de jeugdroman ‘Olrac’, werd in 2000 uitgegeven en won meteen de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.


Kristien gaf jarenlang les in de Steinerschool in Brugge. Geleidelijk aan combineerde ze het schrijven met een deeltijdse baan (als zorgjuf en juf creatieve vakken), tot ze vervolgens in 2010 voltijds auteur en illustrator werd. Ze geeft ook lezingen voor alle leeftijden. In 2017 vierde Kristien 20 jaar auteurschap met haar 75ste boek (‘Kortgeknipt’).


Uniek schrijfster


Kristien werkt sinds 1974 met kinderen, die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ook het werk van andere kunstenaars (muziek, schilderijen) is erg bepalend voor het creëren van de juiste sfeer die bij een verhaal hoort. Ze hecht veel belang aan een goede intrige, een portie humor, veel avontuur en een stevige plot.

Kristiens boeken zijn vaak filmisch, zintuiglijk en gevoelig geschreven, met personages die psychologisch sterk uitgewerkt zijn. Hiertoe leeft Kristien zich steeds heel diep in haar personages in.

Haar geloofwaardige, historisch onderbouwde en psychologische uitwerking van haar personages en haar kunde om gevoelige thema’s te beschrijven maken van haar een uniek schrijfster.

Schepen van cultuur en bibliotheek Patricia Waerniers:

"Als mama van 4 kinderen en lieve oma van 9 kleinkinderen schrijft Kristien met veel gevoel over emoties als afscheid nemen, je geborgen weten, je vertrouwde huis verlaten, het onbekende tegemoet gaan…"


Haar oeuvre

Ondertussen verschenen al meer dan 80 boeken van Kristien. Haar boeken vielen meermaals in de prijzen: Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 12 t/m 14 jaar (in 2002 voor Olrac), Literatuurprijs provincie West-Vlaanderen (in 2005 voor De stille pijn van Luca), Lees 1 7 6 t/m 9 jaar (in 2007 voor Ridders zijn nooit bang), West-Vlaamse provinciale prijs letterkunde (in 2012 voor Kelderkind), Woutertje Pieterseprijs (in 2013 voor Kelderkind), Prijs van de Kinder- en Jeugdjury 6 t/m 8 jaar (in 2017 voor Een reus van een beer) …

Haar historische roman Papinette is bekroond met de Literatuurprijs van de Provincie Antwerpen en stond ook op de shortlist van de Thea Beckmanprijs, de Boekenleeuw en de Kleine Cervantes. Van haar boeken zijn al negen vertalingen verschenen, o.m. in het Duits, Spaans, Braziliaans Portugees en Japans.



Het creatieve proces


Het kunstzinnige en creatieve zit duidelijk in de familie.

Mama Kristien werkte al meermaals samen met haar zonen Gust Van den Berghe, Seppe Van den Berghe en Bas Bogaerts.

Seppe illustreerde al verschillende prentenboeken. Hij maakt er met zijn doorleefde illustraties telkens pareltjes van.

Fotograaf Bas, die ook hoffotograaf is en dus af en toe oog in oog staat met de koninklijke familie, zorgt voor mooi beeldmateriaal bij de lancering van een boek.

En regisseur Gust maakte in opdracht van Canvas en OffWorld een documentaire ‘Schrijven in de Lage Landen’ over zijn moeder.


In 2016 besteedde de Frankfurter Buchmesse, de meest imposante boekenbeurs ter wereld, extra aandacht aan literatuur uit Nederland en Vlaanderen. Dit werd ondersteund door de productie van een serie schrijversportretten, gemaakt door regisseurs van naam. Er verschenen 25 portretten van schrijvers uit Nederland en Vlaanderen, geselecteerd door het Nederlands Letterenfonds. Eentje was voorzien voor Kristien Dieltiens, en zoon Gust mocht als filmtalent dit ‘korte portret’ maken.

Deze documentaire is een juweeltje, waarin het creatieve proces waar Kristien als schrijfster door moet, prachtig in beeld gebracht wordt.



Twijfelen, zoeken, denken, wachten en dan springen. Wanneer en hoe komt een goed verhaal tot stand? Wat als het deze keer niet lukt? Samen gaan Kristien en zoon Gust op zoek naar een ongeschreven boek - het is altijd een verrassing wie of wat er dan komt opdagen.

Kristien Dieltiens: “Als ik terugkijk op het ontstaan van een boek, het proces om van niets tot iets te komen, dan zijn er 3 woorden die steeds terug komen: chaos, nieuwsgierigheid en gulzigheid.”

“Onbewust verzamel ik alle indrukken ergens in een soort wachtkamer.”

“Schrijven is voor mij orde scheppen in de kamers van mijn geest.”



Erkenning


Kristien werd onlangs uitverkoren door het Internationaal Literatuurhuis Passa Porta om een maand in de Academia Belgica in Rome te verblijven om zich aan de schrijfkunst te wijden.

Dit is een grote erkenning van de verdienste van Kristien als Belgisch schrijfster want de Academia Belgica is een stichting van openbaar nut die Belgische onderzoekers en kunstenaars verblijf aanbiedt in Rome en er wetenschappelijke en culturele activiteiten organiseert met internationale uitstraling. Het is een unieke plaats voor onderzoek, creatie, samenwerking en bevordering in het hart van de Eeuwige Stad.

Kristien schreef vanuit deze unieke setting in oktober 2021 verder aan haar roman 'Ik, Carlota en de liefde'.



In november 2020 schonk Kristien Dieltiens 150 boeken aan de Beernemse basisscholen.


bottom of page