top of page

Beernem opnieuw 'hart-veilige' gemeente!


Beernem behaalt voor de 3de keer op rij het label "Hartveilige gemeente Beernem", nu voor de periode 2022-2024. Het label vond een plaatsje boven het AED-toestel aan de bibliotheek. "Dit toestel verhuisde zonet van het (gesloten) Bloemendalezwembad naar deze nieuwe plaats.", zegt schepen Patricia Waernniers.

Beernem is sinds 2014 een Hartveilige Gemeente omdat er enerzijds verschillende openbare AED-toestellen hangen en anderzijds omdat er een samenwerkings-overeenkomst is met het Rode Kruis Vlaanderen om regelmatig opleidingen te voorzien rond reanimatie en AED-gebruik.


3 keer op rij Hartveilige Gemeente


Ook in 2019 verkreeg Beernem het label "Hartveilige gemeente", en jawel… ook dit jaar voldoet de gemeente Beernem -dus voor de derde keer- aan de 2 voorwaarden om het label "Hartveilige gemeente Beernem" te verlengen voor de periode 2022-2024.


“We zijn trots om het label opnieuw te mogen dragen. We maken van de gelegenheid gebruik om ook de nieuwe plaats van het AED-toestel dat tot voor kort aan de ingang van zwembad Bloemendale hing, bekend te maken. Het bevindt zich nu aan de ingang van de bibliotheek.” aldus Patricia Waerniers, schepen van sport en waarnemend schepen voor volksgezondheid.


9 publiek toegankelijke AED-toestellen


In totaal telt Beernem negen publiek toegankelijke AED-toestellen verspreid over de verschillende deelgemeenten. De gemeente Beernem plaatst de toestellen bij voorkeur op knooppuntsites zodat het toestel kan dienst doen voor meerdere gebouwen, diensten, groepen… Zo hebben Sporthal Den Akker, sporthal Drogenbrood, zwembad Bloemendale, het Bargegebouw en de parochiezaal Oostveld een gemeentelijk AED-toestel ter beschikking. KFC Sint-Joris kocht destijds zelf een AED-toestel aan, waarvan de gemeente betaalt het onderhoudscontract voor 5 jaar op zich nam. Er hangt ook nog een AED bij Kind en Gezin St-Joris (geschonken aan de gemeente door CHK St-Joris), op het industriepark bij La Terra+ en bij Carwash Car-Clean in Oedelem.


Opleidingen


“We verlengen ons engagement om Hartveilige Gemeente te zijn. Net zoals vorige jaren zullen we ook de komende jaren, samen met Rode Kruis Beernem, opleidingen organiseren voor onze inwoners en verenigingen. Want enkel als omstaanders kunnen reanimeren en weten hoe ze de automatisch externe defibrillator of AED daarbij kunnen gebruiken, kunnen ze mensenlevens redden. Exacte data hebben we nog niet, maar de volgende reeks vormingen vindt plaats in het voorjaar van 2023.”, aldus burgemeester Jos Sypré.

Een afvaardiging van Rode Kruis Beernem met (van L naar R) Linda Naert (animator Hartveilig), Martin Landuyt, Joris Timmerman (simulator) en voorzitster Karo Devreese.

We zijn het Rode Kruis Beernem zeer dankbaar voor de goede samenwerking met de gemeente. De opleidingen (met lesgevers Ingrid De Mey en Gust de Mol) en de ondersteuning bij evenementen (o.l.v. voorzitster Karo Devreese en de enthousiaste hulpverleners-vrijwilligers) is top. Bovendien is de knowhow van Beernemnaar Martin Landuyt, provinciaal verantwoordelijke vorming bij het Rode Kruis, ook vaak een grote meerwaarde.

Een EHBO-cursus olv Ingrid De Mey en Gust de Mol.

Comments


bottom of page