Erkenning Oedelems kermiscomité


Het gemeentebestuur, hier schepen Patricia Waerniers (links) en burgemeester Jos Sypré (rechts), is blij met de erkenning van het nieuwe kermiscomité in Oedelem, waar Katrien Wittevrongel (2de van links) en Ann Vandenbussche (2de van rechts) deel van uitmaken, samen met Anouchka Vanhaecke, Ann Fransoo en Franky Almey.

De dorpskermissen waren vroeger dé jaarlijkse top-momenten in een dorp. Nu we worden overspoeld met vele permanente ‘kermissen’ in de vorm van de vele attractieparken, krijgen vele kermissen het moeilijk om voldoende volk op de been te krijgen en ook om nog foorattracties te kunnen aantrekken.

Patricia Waerniers (CD&V), schepen van kermissen:

“Ik was zelf meer dan 25 jaar bestuurslid van de Kermisvrienden St-Joris, ook mijn vader was er tientallen jaren voorzitter. De kermis ligt me nauw aan het hart. Het is en blijft een belangrijk moment voor een dorp. Maar we moeten helaas vaststellen dat in Vlaanderen heel wat dorpskermissen verdwijnen.”


De kermis is van oorsprong een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van de patroonheilige van een kerk of plaats. De naam 'kermis' komt waarschijnlijk van het woord: 'kerkmis'.

“De link met de kerk is al lang verdwenen. Maar het gemeentebestuur van Beernem wil de kermis als een belangrijk ontmoetingsmoment in een dorp naar voor blijven schuiven. Zo zien we dat bij vele ouders nog de traditie bestaat om in het kersmisweekend de (uitgeweken) kroost thuis uit te nodigen om samen te eten, daarna een wandeling te maken naar het dorp, waar men vroegere klasgenoten en vrienden kan terugzien. Het nieuwe gemeentebestuur wil de komende legislatuur de nodige aandacht en ondersteuning geven aan die dorpskermissen, zodat we deze in stand kunnen houden.”Groot-Beernem heeft traditiegetrouw volgende kermissen:

- St-Joriskermis (voorjaar en september)

- Statiekermis (voorjaar en augustus)

- de kermis van Beernem Dorp (september)

- Oostveld-kermis (juli)

- en Oedelem kermis (pasen en september)

Vroeger waren alleen de kermisattracties genoeg om mensen te trekken. Nu moeten we de lat een stuk hoger leggen om te concurreren met bijvoorbeeld festivals en pretparken.


“Het is belangrijk dat de kermis gedragen wordt door een dorp. Stand alone-kermissen hebben het moeilijk. We moeten samenwerken met horeca, verenigin