De dorpskermissen waren vroeger dé jaarlijkse top-momenten in een dorp. Nu we worden overspoeld met vele permanente ‘kermissen’ in de vorm van de vele attractieparken, krijgen vele kermissen het moeilijk om voldoende volk op de been te krijgen en ook om nog foorattracties te kunnen aantrekken.
Patricia Waerniers (CD&V), schepen van kermissen:
“Ik was zelf meer dan 25 jaar bestuurslid van de Kermisvrienden St-Joris, ook mijn vader was er tientallen jaren voorzitter. De kermis ligt me nauw aan het hart. Het is en blijft een belangrijk moment voor een dorp. Maar we moeten helaas vaststellen dat in Vlaanderen heel wat dorpskermissen verdwijnen.”
De kermis is van oorsprong een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van de patroonheilige van een kerk of plaats. De naam 'kermis' komt waarschijnlijk van het woord: 'kerkmis'.
“De link met de kerk is al lang verdwenen. Maar het gemeentebestuur van Beernem wil de kermis als een belangrijk ontmoetingsmoment in een dorp naar voor blijven schuiven. Zo zien we dat bij vele ouders nog de traditie bestaat om in het kersmisweekend de (uitgeweken) kroost thuis uit te nodigen om samen te eten, daarna een wandeling te maken naar het dorp, waar men vroegere klasgenoten en vrienden kan terugzien. Het nieuwe gemeentebestuur wil de komende legislatuur de nodige aandacht en ondersteuning geven aan die dorpskermissen, zodat we deze in stand kunnen houden.”
Groot-Beernem heeft traditiegetrouw volgende kermissen:
- St-Joriskermis (voorjaar en september)
- Statiekermis (voorjaar en augustus)
- de kermis van Beernem Dorp (september)
- Oostveld-kermis (juli)
- en Oedelem kermis (pasen en september)
Vroeger waren alleen de kermisattracties genoeg om mensen te trekken. Nu moeten we de lat een stuk hoger leggen om te concurreren met bijvoorbeeld festivals en pretparken.
“Het is belangrijk dat de kermis gedragen wordt door een dorp. Stand alone-kermissen hebben het moeilijk. We moeten samenwerken met horeca, verenigingen en gemeente zodat we samen de kermis gaan dragen. We hebben met de Beernemse avondmarkt van het kermiscomité de Dorpsvrienden hiervan een top-voorbeeld.”
Voor zowel Statiekermis, de kermis van Beernem Dorp en Oostveld-kermis kan de gemeente gelukkig al vele jaren rekenen op een goed draaiend kermiscomité: respectievelijk Feestcomité Reigerlo, de Dorpsvrienden en de vzw ’t Zwarte Veld.
“Een kermiscomité probeert in samenspraak met de lokale handelaars-horeca en in samenwerking met de lokale verenigingen een aantal activiteiten te organiseren die de inwoners motiveren om naar de dorpskern af te zakken. Voor ons als gemeentebestuur staan hierbij 2 zaken voorop: enerzijds ontmoeting realiseren, en anderzijds de lokale horeca/ondernemers een graantje laten meepikken. We zijn heel blij dat we nu ook in Oedelem een officieel kermiscomité hebben.”
Tot nu toe nam UNIZO Oedelem die rol deels op, maar als ondernemersorganisatie is dat uiteraard niet hun echte taak. Ik wil UNIZO Oedelem bedanken om desondanks in het verleden die rol toch deels te hebben opgenomen.
De Zaklopers organiseren tijdens de kermisperiode al een paar jaar activiteiten in de Oudezakstraat. De aanvraag van ‘De Zaklopers’ om als kermiscomité van Oedelem erkend te worden, werd onlangs in het schepencollege goedgekeurd.
Het kermiscomité 'De Zaklopers' bestaat uit volgende personen: Katrien Wittevrongel, Ann Vandenbussche, Anouchka Vanhaecke, Ann Fransoo en Franky Almey.
Net zoals de andere kermiscomités van de gemeente, is het de bedoeling dat het gloednieuwe kermiscomité ‘de Zaklopers’ een coördinerende en stimulerende rol opneemt bij de organisatie van de kermisactiviteiten in Oedelem. M.a.w. het kermiscomité ‘De Zaklopers’ zal zich ook inzetten voor activiteiten buiten de Oudezakstraat.
“Als schepen van kermissen wil ik het nieuwe kermiscomité ‘de Zaklopers’ bedanken en veel succes toewensen. Ik zie er naar uit om samen met dit kermiscomité in de toekomst mooie kermisprogramma’s voor de Oedelemse kermis uit te bouwen!”
Comments